Туск уперше як премʼєр прибув до Києва з офіційним візитом

10:43, 22.01.2024
Туск уперше як премʼєр прибув до Києва з офіційним візитом

Туск на київському вокзалі. (Фото: Х Kancelaria Premiera)

Уперше з моменту призначення на посаду премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск відвідав Україну — він прибув до Києва. Це відбувається у День Соборності України.

 

Як інформує УМ, про це 22 січня повідомила в соцмережі Х (Twitter) канцелярія польського прем’єра

 

Дональд Туск анонсував продуктивний візит, у межах якого, зокрема, планує обговорити проблему ембарго Польщі на імпорт української сільгосппродукції та блокування кордону польськими перевізниками.

 

Польський премʼєр зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським і премʼєром Денисом Шмигалем.

 

11 грудня 2023 року польський Сейм обрав лідера «Громадянської коаліції» Дональда Туска новим премʼєр-міністром країни. За два дні після цього він склав присягу премʼєра. Він вже обіймав цю посаду у 2007—2014 роках. 13 грудня Дональд Туск склав присягу премʼєра і призначив міністрів. Він заявив, що після приходу до влади негайно візьметься за врегулювання ситуації на кордоні Польщі й України.

 

Нагадаємо, що від 6 листопада польські перевізники блокують рух вантажівок у трьох пунктах пропуску на українсько-польському кордоні ( «Ягодин — Дорогуськ», «Краковець — Корчова», «Рава-Руська — Гребенне»). Уранці 23 листопада польські перевізники почали блокаду четвертого пункту пропуску «Шегині — Медика». Вони вимагають відновлення системи дозволів або квот для українського транспорту. Представник Єврокомісії Адальберт Янц сказав 16 листопада, що повернутися до старої системи і скасувати «транспортний безвіз» з ЄС юридично неможливо.

 

16 січня польські перевізники, які заблокували пункти пропуску на кордоні з Україною, досягли угоди з урядом і домовилися призупинити свій протест у трьох населених пунктах — Корчова, Гребенне, Дорогуськ. Блокаду припинять до 1 березня. За цей час польський уряд зобовʼязується вирішити проблеми перевізників. Однак на 24 січня польські фермери анонсували великий протест через імпорт зерна з України. Вони планують перекрити дороги по всій Польщі на дві години.

 

Як повідомляла УМ, Туск не дозволить антиукраїнські настрої в уряді.