Кремль виділив на військову пропаганду $1 млрд

11:02, 07.06.2023
Кремль виділив на військову пропаганду $1 млрд

Росія витрачає шалені кошти на контент про війну

Московія планує витратити впродовж трьох років майже мільйон доларів на створення "патріотичного контенту" Кошти розподілятиме"Інститут розвитку інтернету", пов’язаний з Путіним.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться в розслідуванні опозиційних російських видань «Медуза» та «Важные истории».

 

Вони вказують, що російський Інститут розвитку інтернету, який контролює держава, в останні кілька років роздає мільярди рублів на створення будь-якого "патріотичного" контенту - від роликів російських пропагандистів-"воєнкорів" до фільмів про науку в РФ. Бюджет Інституту зростає щороку.

 

«За баблом до них ідуть всі - і запутінці, і ті, хто рік тому ставив білих голубів на аватарку, але потім зрозумів, що жити на щось треба», - каже продюсер, який працював з Інститутом розвитку інтернету.

 

У 2023 році Інститут отримав від держави понад 20 млрд рублів фінансування. На весь російський кінематограф держава виділила на рік лише 11,6 млрд.

2 червня Інститут розвитку інтернету оголосив назви проєктів, що отримують фінансування на створення так званого "національного контенту". От їхні назви:

 

·       "Рамзан. Ахмат - Сила Росії";

·       "Російський код. Суверенне майбутнє";

·       "Російська спадщина. Повернення додому" ("документальний серіал про долю пам'яток архітектури Донбасу");

·       "Зроблено для фронту" - "про підприємців із регіонів, які безоплатно допомагають військовослужбовцям, які беруть участь у СВО";

·       "Жінки Z";

·       "СВОї";

·       "Ті, що виїхали, як ви там?".

 

При цьому членам знімальних груп, які займаються виробництвом цих фільмів та серіалів, заборонено критикувати владу навіть на своїх сторінках у соцмережах. В разі порушення знімальна група має заплатити штраф, співставний з бюджетом серіалу, йдеться у розслідуванні.

 

Створений у 2014 році ІРІ очолює колишній співробітник адміністрації президента Олексій Гореславський. Головна мета структури - давати гранти на "мережеве військово-патріотичне виховання" та "продавлювати порядок денний влади", розповів журналістам колишній співробітник організації. Зокрема, Інститут розвитку інтернету виділяв кошти на виробництво продукції державного пропагандистського телеканалу RT (Russia Today) - програм Антона Красовського, а також серії передач "Прекрасна Росія бу-бу-бу".

 

Переможців конкурсів на отримання грантів затверджували члени наглядової ради ІРІ, до якої входять заступник керівника адміністрації президента Росії Сергій Кирієнко, начальник управління президента Росії з громадських проєктів Сергій Новіков, голова комітету Держдуми з культури Олена Ямпольська, Олексій Гореславський та головний редактор RT Маргарита Симоньян.

 

Як відомо, автономна некомерційна організація "Інститут розвитку інтернету" (ІРІ) існує з 2015 року. Її заснував творець LiveInternet Герман Клименко за підтримки адміністрації президента РФ. Тоді ж Володимир Путін доручив ІРІ створити програму розвитку російського інтернету.

 

Як повідомляла УМ, росія щодня вкроплює  тисячі фейкових новин, інформаційні  вкиди, тощо. Сумнозвісна російська пропаганда має чітку та прораховану  систему впливу на підсвідомість людини, про це свідчать мільйони «зомбованих» жителів рф.