Зелені свята: традиції та заборони

19:47, 03.06.2023
Зелені свята: традиції та заборони

Одна з українських традицій на Зелені свята — дівчата плели вінки з берези, прикрашали їх хрестами і дарували одна одній. (Фото з відкритих джерел)

Зелені свята, Зелені святки, Троїцькі свята, Русалії: перед Трійцею розпочинався святково-обрядовий комплекс та завершувався після неї.

 

Різні обряди, які стародавні слов'яни проводили в Троїцько-семицький період ще до приходу християнства, знаменували прощання з весною і зустріч літа.

 

Про це повідомляє Україна молода. 

 

За три дні до Трійці починається Семицький тиждень, який відкриває день, відомий як Трійця померлих або Семик. Ця дата розраховується від Великодня і припадає на 47 день (сьомий четвер) після Дня Воскресіння Христового, тому і називається Семик. У 2023 році християни східного обряду відзначали Великдень 16 квітня, відповідно Семицький тиждень розпочався у четвер, 1 червня.

 

Русальний тиждень 2023 починається безпосередньо після Трійці і називається Троїцький тиждень, а також Зелений тиждень, Троїцькі святки, Зелені свята, Русальниця.

 

На початку Семицького тижня наші предки поминали людей, які померли поганою смертю: страчених, що наклали на себе руки, потопельників, убитих лиходіями, померлих від хвороб. Стародавні слов'яни вірили, що на Трійцю померлих душі людей, які загинули не своєю смертю, виходять у світ живих.

 

Поминки по так званих заложних небіжчиках було можна проводити лише раз на рік. У Семик прибирали на могилах, прикрашали їх березовими гілками, приносили на кладовища частування, щоб вшанувати померлих.

 

Також наші предки вірили, що жінки, які потонули в річці, перетворювалися на русалок. На їхню пам'ять по воді пускали опудало з соломи і трави, або спалювали його в полі.

 

Важливий обряд, що проводився в Троїцько-семицький період, називався кумління. Незаміжні дівчата або бездітні жінки плели вінки з берези, прикрашали їх хрестами і дарували одна одній. Отримавши вінок, дівчина ставала кумою дарувальниці, яка хоче вийти заміж або народити дитину.

 

У Троїцький тиждень влаштовували гуляння, співали пісні, водили хороводи. Якщо хороводи водили у беріз, дерева прикрашали намистом, стрічками або хустками. Знахарі збирали й заготовляли лікувальні трави для відварів, настоїв і сухих зборів, оскільки на Зелені свята рослини насичені магічними властивостями.

 

Згідно з повір'ями, на Зелені свята, особливо опівночі та опівдні, потрібно остерігатися відкритої води, тому що якраз в цей час з неї виходять русалки. Якщо вони захочуть, то потягнуть з собою на дно простака, який опинився поруч.

 

Тому головні заборони на Троїцькі святки стосуються води:

 

·       не можна плавати у відкритих водоймах;

·       не можна мити підлогу;

·       не можна прати одяг.

 

Крім того, не можна працювати на городі або в квітнику, в'язати і шити, займатися іншим рукоділлям. А ще - не можна поодинці ходити в ліс, щоб його міфічні мешканці не заманили та не потягли з собою назавжди.

 

Також наші предки вірили, що якщо на Зелені святки розквітає бузок - то це до багатих грибів, якщо роса довгий час не висихає - це до грози, якщо пройде дощ - це до посушливого місяця.

 

Як повідомляла УМ, цьогоріч  День Святої Трійці відзначатимуть 4 червня. На це свято люди завжди прикрашають свої оселі та храми гіллям, травами та квітами, виголошуючи подяку Богу.