В Україні почали карати за зловживання системою «Шлях» для виїзду за кордон

15:20, 03.06.2023
В Україні почали карати за зловживання системою «Шлях» для виїзду за кордон

Прикордонники посилили перевірку перевізників після низки скандалів щодо можновладців-втікачів. (Фото ДПСУ)

Державна прикордонна служба вирішила посилити заходи стосовно встановлення законних підстав для перетинання державного кордону особами, внесеними до системи «Шлях».

 

Сталося це на 16-й місяць після повномасштабного вторгнення рф та введення режиму воєнного стану.

 

Як інформує Україна молода, про зловживання системою «Шлях» повідомляє Держприкордонслужба у суботу.

 

Прикордонники визначили зловживання даною системою як правопорушення.

 

«Наразі 38 ліцензіатам тимчасово припинено доступ до системи, 126 особам повідомлено підозру, 4 особи засуджено. Відповідні рішення прийнялися внаслідок випадків використання системи з метою подальшого неповернення на територію України», - йдеться у повідомленні ДПСУ.

 

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно міністр внутрішніх справ Ігор Клименко заявив, що чоловіків, які незаконно виїхали з України під час воєнного стану, чекає покарання.

 

Окремі експерти вважають, що якщо влада ухвалить відповідний закон про покарання, то він не може мати зворотної сили. Інакше багато людей не повернуться до України.

 

Також за кордон втік фігурант корупційної справи, депутат Київради Владислав Трубіцин, якого просили випустити для закупівлі спецобладнання Сили спецоперацій та ГУР Міноборони. Втім цей псевдоволонтер нічого не придбав і в Україну не повернувся