США припинили надавати рф дані про ядерну зброю

14:26, 03.06.2023
США припинили надавати рф дані про ядерну зброю

США вдалися до контрзаходів після того, як рф призупинила свою участь у Договорі СНО.

США зупинили обмін інформацією з країною-терористкою Росією щодо ядерної зброї, який здійснювався в рамках призупиненого Кремлем Договору про стратегічні наступальні озброєння (СНО-3).

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві Держдепартаменту.

 

З 1 червня російська сторона більше не отримуватиме відомостей про запуски американських міжконтинентальних балістичних ракет і місця базування стратегічних сил, включаючи ракети та пускові установки до них,   Крім того, США заморожують механізм інспекцій ядерної зброї на своїй території: відтепер російські фахівці не зможуть отримати американські візи для перевірки стратегічних об'єктів Штатів, а раніше видані візи будуть анульовані.

"США, як і раніше, готові конструктивно працювати з Росією щодо відновлення реалізації положень ДСНО", – наголошує Держдеп.

 

Однак зараз така робота навряд чи можлива: президент Володимир Путін оголосив про призупинення участі Росії в договорі – останньої двосторонньої угоди щодо ядерної зброї, яка залишилася від епохи "розрядки" кінця холодної війни.

 

Росія "відмовилася проводити зустрічі двосторонньої консультативної комісії" з питань взаємних інспекцій, наголошує Держдеп, додаючи, що Москва заздалегідь була повідомлена про наслідки своїх рішень.

 

Путін, нагадаємо, у перші дні війни з Україною оголосив про переведення стратегічних сил Росії на особливий режим бойового чергування, а також пригрозив наслідками країнам, які намагатимуться втрутитися у його плани. Російські військові у Калініграді багато разів проводили навчання з комплексами "Іскандер", симулюючи можливість тактичного ядерного удару по європейських державах.

 

Через півроку, коли армія почала відступати, здаючи з кров'ю захоплені території, Путін виступив із серією ядерних погроз, які сам озвучив завуальовано, а у прямій формі довірив висловити колишньому президентові, а нині заступник голови Ради безпеки РФ Дмітрію Медведєву.

 

У грудні Путін анонсував відмову від існуючої з радянських часів доктрини "відповідно-зустрічного" ядерного удару на користь "превентивного", а через три місяці оголосив про припинення участі в ДСНО.

 

У відповідь США вперше із часу розпаду СРСР відновили виробництво ядерних боєзарядів. На 2023 рік, згідно з щорічноюдоповіддю Національного управління з ядерної безпеки (NNSA), заплановано виконання програми, в рамках якої щорічно буде вироблятися 80 плутонієвих сердечників — ключового елемента стратегічних та тактичних боєголовок та бомб.

 

Також планується продовження робіт із продовження терміну служби розміщених у Європі ядерних бомб B61-12 та модернізації боєголовок міжконтинентальних балістичних ракет Trident II, розміщених на підводних човнах.

 

Як повідомляла УМ, Олександр Лукашенко, самопроголошений президент білорусі стверджує, що росія надасть ядерну зброю усім країнам, які вступлять до "союзної держави РФ та Білорусі".