У Почаївській лаврі невдовзі лунатиме українська молитва - Епіфаній

12:53, 03.06.2023
У Почаївській лаврі невдовзі лунатиме українська молитва - Епіфаній

Предстоятель ПЦУ Епіфаній у Тернополі. (facebook.com/epifaniy)

Предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній переконаний, що молитва українською мовою невдовзі лунатиме й у стінах Почаївської лаври.

 

На його думку, це справа часу.

 

Як інформує Україна молода, про це Епіфаній сказав місцевим журналістам під час візиту на Тернопільщину, передає сайт про захід України «Бомок».

 

«Почаївська лавра буде належати справжній українській православній церкві, автокефальній і незалежній. Це питання часу. Ми поки що в стадії відповідних юридичних документів, а далі будемо претендувати на те, щоб бути присутніми в цій всеукраїнській святині», – зазначив Предстоятель Помісної церкви.

 

Він наголосив, що відповідна комісія повинна взяти на облік все те, що перебуває там (у Почаївській лаврі – Ред.) зараз і є історичним надбанням українського народу і української церкви, щоб їх не було вивезено чи вкрадено.

 

 

На думку митрополита Епіфанія, ухвалення закону про заборону релігійних організацій пов’язаних з рф, пришвидшить перехід священників та вірян до Православної церкви України.

 

«Цей процес незворотній. Він вже відбувається з низів, відбувається об’єднання на рівні громад, але потрібно прийняти відповідний законопроєкт Верховній раді. Зараз є рішення обласних, районних рад зі зверненням до Верховної ради. Я переконаний, що незабаром цей законопроєкт приймуть і там все буде чітко регламентовано, що жодна релігійна організація, яка існує в Україні, не матиме безпосереднього інституційного зв’язку з країною-агресором, з Москвою», - пояснив Предстоятель ПЦУ.  

 

Епіфаній додав, що зараз під назвою «Українська православна церква» (московського патріархату – Ред.) маскуються релігійні організації, які інституційно безпосередньо пов’язані з рф.

 

«В нас триває війна. І це стосується безпеки української держави. Держава має дбати і про духовну безпеку. Тому буде прийнятий законопроєкт, після якого ті, які бажатимуть служити і надалі Богові і українському народові – залишаться. А хто не хоче – перейменується в російську православну церкву, щоб не вводити в оману православних українців», – додав митрополит Київський і всієї України.

 

 

Нагадаємо, у Тернополі створили робочу групу для вивчення правомірності використання Почаївської лаври московським попівством. Також Лавру перевірить комісія міністерства культури та інформаційної політики. 

 

Як повідомляла «УМ», до ПЦУ приєдналося понад 900 релігійних громад за рік.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поклоніння кремлівському звіру. Чому необхідно заборонити упц мп