Україна пропонує Орбану зайнятися ділом: засудити агресію рф

16:01, 02.06.2023
Україна пропонує Орбану зайнятися ділом: засудити агресію рф

Віктор Орбан завуальовано пропонує Україні мир за рахунок територіальних втрат. (https://www.facebook.com/orbanviktor)

Міністерство закордонних справ України та ОП відреагували на заяви Орбана, який знову закликає до переговорів із Росією. Йому нагадали чому у війні з РФ не можна "просто припинити стріляти", та закликали почати робити щось, що справді сприятиме завершенню війни.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко у відповідь на чергові заклики Орбана до переговорів з Росією у Фейсбуці.

 

Він нагадав, що з приводу переговорів з Росією позиція Києва залишається незмінною: перемовини можливі лише після повного виведення російських військ із території України. 

 

«Припинення вогню без виконання цієї умови призведе до заморожування статус-кво, надасть Росії можливість перегрупуватися, накопичити сили та вдатися до нової хвилі агресії. Доведено досвідом 2014-2022 років», – зауважив Ніколенко. 

 

Речник зазначив, що постійні російські атаки ракетами й дронами по українських містах – явний доказ, що в Москві не розглядають інших сценаріїв, окрім як продовжувати війну.

 

«Водночас ми взяли до уваги твердження Віктора Орбана про те, що йому важко бути єдиним прем'єр-міністром в ЄС, який виступає за мир. Аби полегшити цю ситуацію, закликаємо главу угорського уряду почати нарешті діяти. Наприклад, засудити російську агресію, вимагати від Москви припинити війну та повернути російську армію на російську територію, долучитися до заходів міжнародної ізоляції Росії, не підривати єдність в ЄС», – додав речник. 

 

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк також прокоментував слова Орбана про те, що проведення контрнаступу є “кривавою бійнею”. Про це він написав у Твітері.

 

«Це свідоме приниження Європи та потурання тероризму РФ. Це виправдання агресора й заохочення знищення України. Угорщині саме час усвідомити, що через контрнаступ Україна повертає свої території та своїх людей. Це справедливо та обов’язково. Якщо Орбан дійсно хвилюється про втрати, то йому варто зателефонувати російському диктатору Путіну й попросити вивести війська з України», — зазначив Подоляк.

 

«І тоді війну буде закінчено. Більше жодних втрат і смертей. Тільки повноцінний вивід збройного контингенту і техніки окупанта є передумовою до закінчення війни. Чи чули такі заклики Орбана до Росії?» – написав радник ОП.

 

Нагадаємо, у п’ятничному інтерв’ю державному радіо прем’єр Угорщини Віктор Орбан лякав Україну тяжкими втратами під час контрнаступу та закликав почати переговори з Москвою.  Також Орбан поскаржився, що йому важко бути єдиним прем'єр-міністром у ЄС, який "виступає за мир".

 

Як повідомляла УМ, прем‘єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зробив чергову скандальну заяву щодо України, назвавши частину Закарпаття давньою угорською землею.