У Швейцарії парламентарі не підтримали реекспорт зброї в Україну

09:30, 02.06.2023
У Швейцарії парламентарі не підтримали реекспорт зброї в Україну

Швейцарія зберігає нейтралітет у питанні зброї від 1815 року. (swissinfo.ch)

Нижня палата парламенту Швейцарії - Національна рада не підтримала поправку, яка б дозволила третім країнам реекспортувати зброю швейцарського виробництва, зокрема, в Україну.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Swiss info.

 

Національна рада відхилила парламентську ініціативу свого комітету з питань політики безпеки (SIK-N) 98 голосами проти 75, двоє законодавців утрималися.

 

Таким чином, ініціатива тепер знята з порядку денного, оскільки відповідний комітет іншої палати парламенту, Ради кантонів, вже відхиляв цю ідею в минулому.

 

Національна рада обговорювала простий регламент, який дозволив би передавати Україні озброєння, яке вони купили у Швейцарії.

 

Втім, дискусія про передачу зброї триватиме і після рішення Національної ради. На розгляді в парламенті перебуває кілька пропозицій на цю тему.

 

Найбільше шансів на ухвалення має пропозиція, яка дозволила б опосередковано постачати військові матеріали в Україну, однак вона має багато умов.

 

Наприклад, зброя могла б бути поставлена тільки через п'ять років після її придбання у Швейцарії, але лише західними державами і за запитом. Крім того, цільова країна не повинна перебувати у стані війни, якщо тільки вона не захищається, як Україна.

 

Також цільова країна не повинна серйозно порушувати права людини або використовувати зброю проти цивільного населення.

 

З початку війни в Україні кілька країн звернулися до Швейцарії з проханням дозволити передачу швейцарської зброї, яка є у їхньому арсеналі, Києву.

 

Німеччина, наприклад, хотіла передати Україні боєприпаси для зенітних установок Gepard, а також кулеметні боєприпаси. Данія звернулася до Берна за дозволом на постачання в Україну бронетранспортери Piranha III. Однак Швейцарія відхилила обидві заявки. Це викликало міжнародну критику.

 

Як повідомляла УМ, Пентагон замовив для України зенітні установки Gepard на $118 млн.