Новинки НБУ присвячені Маріуполю і Скоропадському: пам’ятна медаль та монета

11:19, 31.05.2023
Новинки НБУ присвячені Маріуполю і Скоропадському: пам’ятна медаль та монета

Нацбанк ввів у обіг пам'ятну монету, присвячену гетьману України. (Фото: сайт НБУ)

Пам`ятна медаль `Маріупольський драмтеатр – місце невимовного болю` присвячена одній з найтрагічніших сторінок, що увійшла в історію жорстоких злочинів російської армії проти цивільного населення України випускається з 30 травня 2023 року..

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті Нацбанку.

 

Свідком злочину став Маріупольський драмтеатр, який навесні 2022 року заповнився не глядачами вистав, а сотнями маріупольців, котрі сховалися від російських бомбардувань. Але ворог, нехтуючи законами ведення війни, 16 березня цілеспрямовано скинув надпотужну авіабомбу на театр, під завалами якого загинули сотні людей – переважно жінок, дітей, літніх людей. Пам’ятаємо!

 

На аверсі медалі розміщено: на дзеркальному тлі малий Державний Герб України та вертикальний напис УКРАЇНА (унизу ліворуч), рік карбування медалі – 20/23 (праворуч); у центрі на дзеркальному тлі абрису образу Божої Матері, яка тримає на розпростертих руках омофор, зображено неканонічний образ Богородиці, яка від горя і розпуки закрила обличчя руками, з під її долонь течуть сльози, що збільшуються донизу; угорі обабіч фігури на матовому тлі, що символізує руйнування міста, написи: МІСТО (ліворуч) МАРІЇ (праворуч); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу праворуч).

 

На реверсі медалі розміщено стилізовану композицію: на дзеркальному тлі, що символізує вибух авіабомби, під прицілом будівля театру, перед фасадами якої написано великими літерами російською мовою ДЕТИ, півколом написи – МАРІУПОЛЬСЬКИЙ (угорі ліворуч) ДРАМТЕАТР (унизу праворуч).

 

У цей же день, 30 травня, Національний банк України ввів у обіг пам'ятну монету «Павло Скоропадський». Вона присвячена 150-річчю від дня народження українського державного і політичного діяча, воєначальника, гетьмана України.

 

 

Про це повідомила прес-служба регулятора. Монета номіналом 2 гривні з нейзильберу випущена тиражем у 30 тисяч штук.

 

«Нащадок давнього козацького роду Павло Скоропадський після приходу до влади приділяв велику увагу вирішенню економічно-фінансових проблем держави, запровадив земельні реформи, розбудовував збройні сили Української Держави, також значними були досягнення у сфері національно-культурної політики - він сприяв створенню в Україні цілої низки національно-державних наукових і культурно-освітніх інституцій», - зазначили в НБУ.

 

На аверсі монети розміщено малий Державний Герб України та напис «Україна», рік карбування монети - 2023, на тлі стилізованого майва прапорів - трикутник, що символізує певний культурний, економічний розквіт Української Держави за гетьманату Скоропадського, який обрамляють написи: «українізація», «освіта», «гривня»; угорі на дзеркальному тлі - номінал 2 та графічний знак гривні; унизу - логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

 

На реверсі монети розміщено портрет Павла Скоропадського, ліворуч від якого - композицію, що символізує події Української революції, угорі на дзеркальному тлі роки життя 1873-1945; унизу напис «Павло Скоропадський».

 

Раніше Національний банк увів в обіг пам’ятні медалі на честь міст-героїв. А не так давно Національний Банк України ввів у обіг нову памʼятну монету «Архістратиг Михаїл».

 

Як повідомляла УМ, «Сили підтримки Збройних Сил України»: НБУ випустив нову обігову монету.