Україна отримає $3 млрд від Данії з її оборонних витрат

11:47, 30.05.2023
Україна отримає $3 млрд від Данії з її оборонних витрат

Данія збільшить оборонні витрати до $20,5 млрд до 2030 року, понад $3 млрд надасть Україні. (Фото з відкритих джерел)

Намір збільшити витрати на оборону до понад $20 млрд має Данія. Також скандинавська країна прагне задовольнити вимогу НАТО щодо оборонних витрат на рівні 2% ВВП до 2030 року.

 

Як інформує УМ, про це заявив глава Міноборони країни на пресконференції у вівторок, 30 травня, повідомляє The Local.

 

Оголошуючи нову структуру оборонних витрат Данії до 2030 року, Троельс Лунд Поульсен заявив про нову "складну картину загроз, яка ставить нові вимоги до оборонної системи Данії і її суспільства".

 

"Загрози проти нас змінили характер", – сказав він, назвавши серед нових викликів енергетичну політику, дезінформацію, кібератаки і війну в Україні.

 

Поульсен повідомив, що загальний обсяг оборонного бюджету на наступні десять років становитиме 143,2 млрд крон ($20,5 млрд), з яких 105,4 млрд крон ($15 млрд) підуть на нові пріоритети у сфері оборони і безпеки.

 

Згідно з новими оборонними рамками, у 2023 році бюджет становитиме 6,7 млрд крон (майже $1 млрд), а до 2032 року зросте до 19,2 млрд крон (майже $3 млрд). Близько 26,9 млрд крон підуть на ремонт і реконструкцію будівель, вдосконалення ІТ і підтримку персоналу, а 10,9 млрд крон – на інвестиції в персонал і матеріали.

 

Військову допомогу на близько 21,9 млрд крон (понад $3 млрд) Данія планує надати Україні.

 

Данія досягне цільового показника НАТО у розмірі 2% від ВВП в рамках планів витрат лише за умови включення пожертв для України через спеціальний український фонд. На пресконференції Поульсен заявив, що він не має "жодних сумнівів" у тому, що витрати на допомогу Україні є частиною оборонного бюджету країни, а отже мають бути зараховані до цілі НАТО.

 

Оголошена Поульсеном сума витрат на військову допомогу Україні перевищує ту, яку напередодні озвучила прем’єрка Метте Фредеріксен.

 

Як повідомляла УМ, Данія передала Україні 19 гаубиць CaesarCAESAR.