Земля в «пелюстках»: як рятувальники очищають найбільш засмічений рашистськими мінами регіон України

31.05.2023

У Балакліївській громаді запрацювала експериментальна протимінна машина, яку розробили інженери кількох харківських підприємств за сприяння обласної військової адміністрації, ДСНС і волонтерів.

 

Технічна новинка роботизована, тому оператор може керувати нею на відстані 100 метрів.

 

Загалом модель нагадує гусеничний трактор, який оснастили обладнанням з бойового танка.

 

Саме тому машина може знешкодити фактично всі види закладених боєприпасів, якими густо всипана територія регіону, що наближена до лінії фронту чи була в окупації.    


Принцип роботи технічної новинки досить простий. «Це звичайне натискання, — пояснив керівник групи управління розмінування у Харківській області Максим Мельник. — Тобто йде тракторний коток, натискає на землю — і все, що є у землі, повинно спрацювати. А якщо трапляються розтяжки, то він їх знімає».


Фактично харківські інженери розробили механізм, близький до зарубіжних аналогів. Його так само запускають перед саперами, аби спровокувати  детонацію вибухонебезпечних предметів і врятувати життя військовим.


За словами голови ХОВА Олега Синєгубова, експериментальна машина поки що виготовлена в єдиному екземплярі. Але є надія, що вона пройде сертифікацію й буде запущена у серійне виробництво. Потреба в такій техніці надзвичайно велика.

 

Харківщина зараз вважається найбільш засміченим вибухівкою регіоном. Із цієї причини навесні тут вдалося засіяти лише 40 відсотків сільськогосподарських угідь.

 

Кацапи заклали і розсипали свої смертоносні «гостинці» фактично скрізь — на узбіччях доріг, по лісових стежках, в рекреаційних зонах.


«Сьогодні ми приблизно знаємо, де в області розташовані протитанкові мінні поля, де загарбники будували укріплення і загорожі, — каже Максим Мельник. — На жаль, маємо також чимало хаотично розкиданих мін».


Трапляються й узагалі жорсткі сюрпризи. У Чугуївському районі  сапери нещодавно знайшли 250 мін, які були дуже щільно закладені під 300-метровою лінією електропередач між селами Гракове та Мосьпанове.

 

Звісно, це приклад якоїсь хворобливої фантазії москалів, що не вписується в жодну уяву про здоровий глузд. Але навіть хаотично розкидані боєприпаси несуть із собою смерть, тому рятувальники області потребують чимало одиниць спеціальної техніки.

 

Недавно у своє користування вони отримали Nissan Navara від колег з Естонії, а також машину MV-4. Невдовзі саперам обіцяють передати ще два роботизовані спецавтомобілі  MV-10.


Як «УМ» уже повідомляла, за даними фахівців, повне розмінування території області може тривати кілька десятиліть. Нині тут працюють 20 піротехнічних підрозділів ДСНС та міжнародні місії.

 

З початку війни саме на мінах у регіоні вже підірвалося понад 200 людей. Остання трагедія сталася у селі Студенок поблизу Ізюма. Там 14-річний підліток десь знайшов і перевозив на велосипеді невстановлений вибуховий пристрій. Після детонації хлопець отримав поранення, не сумісні з життям.