Єврокомісія дозволила «росатому» добудувати угорську АЕС «Пакш»

17:28, 25.05.2023
Єврокомісія дозволила «росатому» добудувати угорську АЕС «Пакш»

Петер Сійярто (праворуч) на засіданні міністрів закордонних справ країн ЄС у Брюсселі. (facebook.com/szijjarto.peter.official)

Європейська комісія дозволила подальшу участь «росатома» в добудові нових блоків єдиної угорської атомної електростанції «Пакш».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто перед участю в засіданні міністрів закордонних справ країн ЄС, передає Euronews у четвер.

 

Угорський міністр нагадав, що контрактам на будівництво нових блоків АЕС "Пакш" вже дев'ять років, і за цей час змінилися юридичні та технічні обставини.

 

За його словами, для якнайшвидшого завершення будівництва необхідно внести зміни до контрактів, критерії яких були узгоджені в Москві з представниками "росатома". Ці зміни Будапешт передав до Європейського Союзу для затвердження згідно з європейським законодавством, і Європейська комісія в середу їх схвалила.

 

Пан Сійярто також сказав, що рішення Єврокомісії прискорить реалізацію проєкту "Пакш" і дозволить ввести в експлуатацію "Пакш-2" на початку 2030-х років.

 

"Ядерна енергетика має вирішальне значення для Угорщини, і будівництво нових блоків АЕС "Пакш" є довгостроковою гарантією безпеки енергопостачання Угорщини", – зазначив глава МЗС Угорщини.

 

Зауважимо, що проєкт "Пакш-2" передбачає розширення атомної електростанції "Пакш" вартістю 12 мільярдів євро, яке здійснюється під керівництвом "росатома" й фінансується переважно за рахунок російського державного кредиту. Минулого року Управління з атомної енергетики Угорщини видало дозвіл на цей проєкт.

 

"Пакш" – єдина атомна електростанція Угорщини, термін експлуатації якої після модернізації було продовжено до 2030-х років. Згідно з ухваленою енергетичною стратегією, Будапешт хоче збільшити генерацію атомної енергії в майбутньому.

 

Саме цей проєкт є однією з причин, чому Угорщина активно виступає проти будь-яких санкцій проти ядерного сектора росії.

 

Як повідомляла "УМ", Угорщина заблокує наступний транш військової підтримки України з боку Євросоюзу та будь-який новий пакет санкцій проти Росії, якщо Київ не виключить угорський банк OTP зі списку спонсорів війни.