В Україні презентували першу марку створену за допомогою ШІ

09:58, 25.05.2023
В Україні презентували першу марку створену за допомогою ШІ

Перша в Україні марка, створена за допомогою штучного інтелекту. (Фото: loda.gov.ua)

Першу в Україні поштову марку створену з використанням штучного інтелекту представили  у Львівській області. Марку присвятили народному художнику України Івану Марчуку. Автором марки є художник Володимир Козюк.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті у Львівській військовій адміністрації.

 

«Марка представляє наших українців, а саме генія сучасності, генія мистецтва Івана Марчука. Для початку тираж складатиме 1000 екземплярів — як подарунок для тих наших іноземних партнерів, які прославляють Україну і допомагають ЗСУ, біженцям, волонтерським та іншим доброчинним організаціям, які знаходяться за межами України», — зазначив громадський діяч Юрій Котик.

 

Директор Львівської дирекції АТ «Укрпошта» Євген Кравчук зазначив, що унікальна поштова марка з зображенням українського генія, – це спосіб розповісти світові про культурних, громадських та інших відомих діячів України.

 

12 травня Івану Марчуку виповнилося 87 років. Він нагороджений Національною премією України ім. Шевченка, а також є почесним громадянином Тернополя, Києва та Канева. До Дня народження художника у Відні відкрили виставку його робіт.

 

Іван Марчук –живописець та народний художник України, народився на Тернопільщині 1936 року та навчався у Львівському училищі прикладного мистецтва.Художник вигадав власну техніку написання робіт – пльонтаризм. Це сплетіння у зображенні безлічі штрихів. Радянська вдала не дозволяла брати участь у виставках, тому що роботи Марчука не відповідали соцреалізму.

 

У 90-х роках Іван Марчук виїхав до США, де зміг вільно показувати свої картини. Роботи вражали європейців у Мюнхені, Парижі та Лондоні. У 2001 році митець повернувся в Україну. Іван Марчук став єдиним українцем, який увійшов до «100 геніїв сучасності» від The Daily Telegraph. Йому присвоїли звання народного художника.

 

2006 року Міжнародна академія сучасного мистецтва в Римі прийняла Івана Марчука до своєї «Золотої гільдії» та надала йому почесне членство в науковій раді академії. Цей випадок є першим визнанням українського художника таким високим рівнем інституцією.

 

2007-го митець увійшов до рейтингу «100 геніїв сучасності» з 72-м місцем, складеним британською газетою «Дейлі телеграф».

 

Нагадаємо, 18 лютого в Україні запрацював популярний чат-бот ChatGPT. Розробка на основі штучного інтелекту самостійно створює текстові файли, а також працює як цифровий помічник. ШІ запитали про Вінницю.

 

Як повідомляла УМ, «ПТН ПНХ!»: Укрпошта анонсувала нову марку з графіті Бенксі.