Зеленський вірить в успіх контрнаступу і не планує окупацію російських сіл

15:09, 14.05.2023
Зеленський вірить в успіх контрнаступу і не планує окупацію російських сіл

Зеленський та Шольц під час зустрічі у Берліні. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський запевняє, що Україна зосереджена на визволенні своєї міжнародно визнаної території від загарбників і не зацікавлена в атаках по території росії.

 

Він також вірить в успіх майбутнього контрнаступу українських сил.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави заявив під час пресконференції з Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом у Берліні, передає Офіс президента в неділю.

 

«Що стосується атак російської території, то ми не атакуємо російську територію. Ми звільняємо нашу законну землю. Ми в цьому (атаках по території рф – ред.) не зацікавлені, у нас немає на це часу, у нас немає на це сил і немає на це зброї», - сказав президент.

 

І підкреслив, що зараз Україна зосереджена на підготовці контрнаступальних дій задля деокупації своєї території згідно з міжнародним правом і законом.

 

За його словами, він вірить у контрнаступ і не думає про «якісь інші речі».

 

«Віримо в успіх, правда на нашому боці. Підтримка на нашому боці. Ми мотивовані. І мені здається, ми майже готові до цього успіху», - підкреслив Зеленський.

 

Водночас він допускає, що у разі недостатньо успішних наступальних дій деякі країни, які не надто потужно допомагали Україні, можуть зменшити оборонну підтримку.

 

«Є ризик того, якщо наступальні дії (будуть) не дуже вдалі, що буде зменшуватись підтримка, але мені здається, це не загальна думка. Є деякі держави, напевно, які думають про це, але вони були і не дуже сильними, мені здається, упродовж всього цього періоду підтримки України», - зазначив глава держави.

 

Відповідаючи на запитання щодо «можливого проникнення» на територію рф, Зеленський наголосив, що якщо він хоче кудись приїхати, то робить це офіційно.

 

«Що стосується проникнення. Я як Президент України, коли хочу кудись приїхати, приїжджаю офіційно й нікуди не "проникаю"», - сказав він.

 

На його думку цього року настав час визначати завершення російсько-української війни:

 

«Час для дій саме зараз. Ми всі хочемо, щоб ця війна нарешті закінчилась, але закінчилась справедливим і чесним миром. Україна і вся Європа мають бути вільними… Саме зараз час, щоб вже цього року ми визначили завершення цієї війни. Вже цього року ми можемо зробити поразку агресора незворотньою».

 

 

Він подякував Німеччині за найбільший безпековий пакет від початку повномасштабного вторгнення РФ обсягом 2,7 млрд євро, адже «це додаткові системи ППО, ракети до них, нові гармати, снаряди».

 

«Усе, що є в цьому безпековому пакеті, значно посилить захист України від російського терору. Сьогодні за обсягом допомоги Німеччина на другому місці після США. Це дуже потужно», – додав президент.

 

Раніше The Washington Post опублікувало матеріал, у якому йдеться про те, що Президент Володимир Зеленський нібито пропонував окупувати російські території, щоб отримати важелі впливу на москву, та завдати удару по трубопроводу, який транспортує російську нафту до Угорщини, а також чекати ракет великої дальності, щоб уразити цілі всередині росії.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський 14 травня перебуває з візитом у Німеччині. Напередодні він відвідав Італію.

 

Під час зустрічі Олаф Шольц запевнив Зеленського у фінансовій, політичний та військовій підтримці України.