У Броварах і Василькові росіяни планували створити концтабори для української еліти - Андрій Кожем’якін

15:57, 13.05.2023
У Броварах і Василькові росіяни планували створити концтабори для української еліти - Андрій Кожем’якін

Окупанти уже мали список українців на знищення — Андрій Кожем’якін

Ексзаступник голови СБУ, генерал-лейтенант Андрій Кожем’якін заявив, що після захоплення Києва росіяни планували облаштувати концтабори в Броварах і Василькові, щоб знищити українську еліту.

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомив у інтерв´ю для «Телеграф».

 

Кожем´якін наголосив, що у цьому полягав процес російської «денацифікації».

 

«Окупанти вже мали списки, кого вони збиралися виселяти: перше коло, друге коло; а також плани, де робити концтабори – в Броварах, у Василькові, – все у них було розписано. І звичайно, вони мали списки людей на знищення. Я потім цю інформацію бачив у СБУ. Наприклад, по народних депутатах був список — близько 200 мали бути знищеними», — зазначив він.

За словами Кожем´якіна, сотня нардепів – це навпаки — інфільтрація та перевербування. 

 

«Наприклад, депутати з ОПЗЖ мали допомагати в знищенні своїх колег. Або стати "кладезем" кандидатур для очолювання якихось державних структур. Я був у тих списках, я і моя сім'я мали бути знищені. Вивезені в означене місце…


Те, що вони робили в Бучі й Ірпені, вони збиралися робити й в Києві. А вже коли вони не дійшли до Києва, то почали тренуватися та відпрацьовувати по Бучі, Ірпеню, Мощуну… Якби вони дійшли до Києва за три дні, вони б це робили тут – хапали б людей, руки за голову, як це ми бачили на відео, саджали б в машини і вивозили на знищення. Тому що їхня «денацифікація» – це означало прибрати, розстріляти таких людей, які не перевиховуються. Націоналістично налаштованих», - додав генерал-лейтенант.

 

Як повідомляла УМ, лише на деокупованій території Харківської області правоохоронці знайшли 10 катівень: шість — в Ізюмі, дві - в Балаклії, по одній - у Вовчанську та в Граковому.