На Черкащині викрили агентку ФСБ під час спроби працевлаштуватися в органах влади

12:34, 24.04.2023
На Черкащині викрили агентку ФСБ під час спроби працевлаштуватися в органах влади

Зловмисниця виїжджала до українських військових частин, вивчала місцевість та передавала дані ворогові

На Черкащині співробітники СБУ затримали агентку ФСБ, яка намагалась влаштуватись на роботу до органу місцевого самоврядування, щоб зібрати дані про Сили оборони.

 

Як інформує Україна, про це повідомляє прес-служба СБУ.

 

«Служба безпеки викрила ще одну агентку ФСБ у ході спецоперації у Черкаській області. За вказівкою ворога зловмисниця збирала інформацію про місця базування та переміщення Сил оборони на території регіону. Для цього виїжджала на місцевість та вивчала обстановку навколо українських військових частин. Отримані відомості передавала агресору через закритий чат у месенджері у вигляді координат і детального опису об’єктів», - йдеться у повідомленні.

 

 

Крім цього, жінка поширювала у "Вконтакте" фейки про війну в Україні та виправдовувала дії окупантів.

 

Згодом російська агентка отримала ще одне вороже завдання – влаштуватися до місцевого органу самоврядування для здійснення розвідувально-підривної діяльності "всередині" установи.

 


У разі отримання посади вона мала збирати дані про технічний стан та функціонування об’єктів критичної інфраструктури регіону. Зрадницею виявилась місцева жителька, яку російська спецслужба дистанційно залучила до негласної співпраці на початку року. У випадку успішного виконання завдань окупанти обіцяли своїй поплічниці високу грошову винагороду.

 

Слідчі СБУ повідомили їй про підозру за двома статтями ККУ:
▪️ ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
▪️ ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Зловмисниці обрали запобіжний захід – тримання під вартою.

 

Як повідомляла УМ, у  Лимані, що на Донеччині, працівники Служба безпеки України  під час стабілізаційних заходів викрили дев’ятьох ворожих поплічників та знайшли схованку із російським озброєнням.