Безпекова конференція: в Бухаресті говоритимуть про Чорноморський регіон

11:15, 13.04.2023
Безпекова конференція: в Бухаресті говоритимуть про Чорноморський регіон

Другий день роботи в Бухаресті безпекової конференції по Чорноморському регіону.

Другий (офіційний) день першої Чорноморської безпекової конференції Міжнародної кримської платформи розпочинається  13 квітня в столиці Румунії. На конференції в Бухаресті зібралися представники понад 50 країн та організацій.

 

Як інформує УМ, про це повідимили у ЗМІ.

 

Перший день конференції у середу мав експертний характер та проходив без присутності ЗМІ. Експерти з України, Румунії та інших країн-учасниць Кримської платформи обговорили багатовимірний вплив повномасштабної війни росії проти України на безпекову ситуацію в Чорноморсько-Азовському регіоні і світі та можливі відповіді на виклики і загрози. Під час головної панелі дня відбулася презентація дослідження "Бачення мирного, безпечного та процвітаючого Чорноморського регіону", яке, як очікується, стане основною для дискусії у четвер за участі представників урядів та міжнародних організацій. Окрему увагу учасники конференції приділили викликам, які несуть розв’язані росією кібер- та інформаційні війни для системи безпеки у регіоні та світі.

 

Завершилася дискусія під час експертного дня конференції переглядом невеликого документального фільму-новели в рамках українського кінопроєкту "Культура vs війна" про українського актора та режисера Ахтема Сеітаблаєва, який зараз боронить Україну в лавах Сил оборони. Крім того, культурна програма вечора передбачала показ фільму "Море. Битва за острів Зміїний" з документального циклу Артема Шевченка "Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі", присвяченого деокупації стратегічно важливого для безпеки у Чорному морі українського острова. Під час перегляду були присутні як сам режисер, так і один з героїв фільму – вертолітник, Герой України Євген Соловойов, який брав участь у штурмі острова.

 

Другий (офіційний) день конференції розпочався з вшанування пам'яті загиблих українців, як стали жертвами російської агресії, та вступних слів з боку керівництва МО і МЗС Румунії та України. У четвер пройдуть три панельні дискусії "Здобуті уроки: повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну, його багатовимірний вплив і уроки для демократичного світу", "План на сьогодні: Негайна відповідь на поточні загрози та виклики в Чорноморському регіоні" та "Майбутня конфігурація: Яке майбутнє регіональної безпеки в регіоні Чорного та Азовського морів? На шляху до євроатлантичної стратегії для стабільного, безпечного та процвітаючого регіону". Участь у них візьмуть міністри закордонних справ та оборони, держсекретарі та інші урядові високопосадовців з країн-учасниць Кримської платформи, а також керівництво міжнародних організацій – НАТО, Ради Європи, ГУАМ та ОБСЄ.

 

Крім того, на полях Чорноморської безпекової конференції пройдуть важливі двосторонні та тристоронні зустрічі, зокрема, зустріч у форматі трикутника “Україна-Румунія-Молдова".

 

Україну на Першій Чорноморській безпековій конференції Міжнародної кримської платформи представляють перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова та міністр оборони Олексій Резніков.

 

Організаторами Першої Чорноморської безпекової конференція Міжнародної кримської платформи 12-13 квітня у Бухаресті є Міністерство закордонних справ України, Міністерство оборони України, Міністерство закордонних справ Румунії, Міністерство національної оборони Румунії, у партнерстві з Центром оборонних стратегій (Україна).

 

За словами першої заступниці міністра закордонних справ Еміне Джапарової, Чорноморська безпекова конференція стала фактично завершенням архітектури Міжнародної кримської платформи. Вона повідомила, що участь у заході беруть представники понад 50 країн та організацій, що демонструє зацікавленість у безпеці в Чорному та Азовському морях не лише з боку країн регіону, а й усього світу.

 

Як повідомляла УМ, Міжнародний кримінальний суд має невідкладно звернути увагу на страту українського бійця.