НСЖУ закликає поліцію не допускати провокацій щодо журналістів у Лаврі

18:14, 30.03.2023
НСЖУ закликає поліцію не допускати провокацій щодо журналістів у Лаврі

Біля лаври сьогодні відбуваються порушення прав журналістів (Скріншот відео)

Національна спілка журналістів закликала правоохоронців пильніше стежити за напруженою ситуацією біля Лаври та поведінкою представників УПЦ МП, які перешкоджають роботі журналістів та застосовують фізичну силу. 

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві НСЖУ у Телеграм.

 

«Біля Києво-Печерської Лаври, куди сьогодні прийшла комісія Міністрества культури через припинення оренди договору, відбуваються масові порушення прав роботи журналістів. Прибічники УПЦ закривають камери, лаються, погрожують побити медійників палками та штовхають журналістів», – йдеться у повідомленні.

 

У НСЖУ закликають правоохоронні органи пильно стежити за напруженою ситуацією біля Лаври. 

 

«Закликаємо правоохоронні органи більш пильно стежити за напруженою ситуацією біля Лаври і не допускати порушення прав журналістів під час виконання ними професійних обов'язків», – зазначили у спілці.

 

Нагадаємо, попри те, що 29 березня монахи УПЦ МП мали покинути територію Національного заповідника «Києво-Печерська лавра», у церкві заявили, що не виїжджатимуть із Лаври до рішення суду, в якому УПЦ заперечує розірвання договору оренди.  А митрополит Павло взявся погрожувати журналістам. Спочатку він сказав представникам ЗМІ, що розіб'є палицею їхні фотоапарати. Згодом сказав журналісту, що поб'є і його. 

 

Також митрополит Павло під час спілкування з журналісткою щодо виселення монахів з Києво-Печерської лаври сильно штовхнув її.

 

Як повідомляла УМ, правоохоронці  зупинили автомобіль, у якому вивозилася ікона з Києво-Печерської лаври.