Данія скасувала змагання з фехтування через участь росіян

17:29, 30.03.2023
Данія скасувала змагання з фехтування через участь росіян

Данія відмінила міжнародні змагання з фехтування, оскільки не підтримує повернення спортсменів рф та бф (Фото з відкритих джерел)

Сьогодні Федерація фехтування Данії скасувала міжнародні змагання на знак протесту проти участі російських і білоруських спортсменів на них.

 

Голова федерації Ян Сильвест Єнсен заявив, що рішення про скасування запланованих на жовтень змагань серед молоді віком до 23 років було непростим.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє NTB.

 

«З важким серцем ми ухвалюємо це рішення, але ми не можемо підтримати повернення російських і білоруських фехтувальників на траси за поточних обставин», ­– сказав спортивний функціонер агенції France-Presse.

Турнір, який мав відбутися 7 і 8 жовтня в Копенгагені, був відбірним на чемпіонат світу.

 

«Ми також прогнозуємо хаос на (інших) міжнародних змаганнях, оскільки фехтувальники, ймовірно, відмовляться змагатися з російськими та білоруськими суперниками», – додав Єнсен.

 

Рішення Міжнародної федерації фехтування (FIE), ухвалене на початку березня, зробило цей спорт першим олімпійським видом, який відновив можливість участі спортсменів із Росії та її союзниці Білорусі.

 

Це викликало обурення в Україні та спонукало понад 300 чинних і колишніх фехтувальників підписати відкритий лист із вимогою до керівника Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха залишити чинною заборону на участь росіян і білорусів.

 

Це не перша подія, яку було скасовано після рішення FIE. Федерація фехтування Німеччини вже скасувала заплановані змагання за Кубок світу на рапірах серед жінок.

 

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) 28 березня рекомендував допустити до змагань спортсменів із Росії та Білорусі в нейтральному статусі.

Комітет назвав такі умови допуску спортсменів:

- вони мають виступати в нейтральному статусі, без використання прапорів, гімнів та символіки своїх країн;
- вони мають виступати індивідуально, без допуску до командних змагань

- спортсмени не повинні підтримувати вторгнення в Україну;
- спортсмени не повинні бути представниками збройних сил чи силових відомств.

·        

У Росії ці критерії для повернення росіян та білорусів до міжнародних змагань назвали дискримінаційними.

 

Україна та низка інших країн, серед яких Німеччина, Польща, засудили це рішення МОК.

 

Як повідомляла УМ, виконком Міжнародного олімпійського комітету на засіданні у Лозанні (Швейцарія) відклав рішення з питання дозволу участі російських і білоруських спортсменів у міжнародних змаганнях.