У Києві відкрилась виставка «СтуденТИ» про загиблих на війні молодих воїнів, фото

11:53, 30.03.2023
У Києві відкрилась виставка «СтуденТИ» про загиблих на війні молодих воїнів, фото

Виставка присвячена загиблим студентам. (Фото з відкритих джерел)

У арт-просторі "Скло" Українського державного університету імені Михайла Драгоманова 28 березня відбулося відкриття університетського історико-соціального проєкту, присвяченому участі студентів цього ЗВО у війні росії проти України.

 

Про це повідомляє Україна молода.

 

Експозиція складається із трьох тематичних частин. Перша, історична, присвячена участі студентства у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України в минулому. Друга частина - "Присутні" - це історії студентів університету імені Михайла Драгоманова, які загинули, захищаючи Батьківщину.

 

Третя - "Воїни", присвячена студентам, які наразі захищають нашу державу, та репрезентована артефактами російсько-української війни.

 

Під час відкриття виставки до учасників долучився по відео випускник університету, відомий історик Олександр Алфьоров та студент університету Ярослав Савченко, які перебувають під Бахмутом.

 

                                                                                                                                                                        

За інформацією університету на 28 березня загинуло 20 студентів та випускників ЗВО. Серед них – 10 з історичного факультету. Зокрема, засновник та ідейний лідер громадської організацію "Поклик Яру" Павло Наконечний, який загинув 18 червня 2022 року, звільняючи південь України.

 

Четверо загиблих випускників університету – Богдан Сагун, Роман Солоха, Олексій Саражинський та Олександр Мостіпан посмертно нагороджені орденом Мужності.

 

Свої життя віддали за Україну випускники історичного факультету - Денис Рачінський – учасник фанатського руху, Богдан Кривицький, активний учасник Пласту, Віталій Ворона, Володимир Пожалюк, Олександр Онопрієнко та Едуард Шуфрич, керівник Закарпатського відділення УНА-УНСО.

 

Випускники соціально-правового факультету – Сергій Федорівський, Роман Рудницький, який загинув на Азовсталі.

 

 

Випускники факультету математики, фізики та інформатики – Вадим Куницький, Валентин Лук’янчук.

 

Студент інженерно-педагогічного факультету – Олексій Степаненко та студент Інституту молодіжної та соціальної політики і соціальної роботи Назарій Войтович.

 

Жертвами агресії росіян стали і дві випускниці ЗВО – Анастасія Гвоздецька (Яланська), яка загинула в Бучі, доправляючи до міста гуманітарний вантаж  та Анастасія Тагірова автівку з нею росіяни розстріляли при в’їзді до Чернігова

 

Експозиція виставки із артефактами цієї війни зібрана силами студентів та співробітників історичного факультету.

 

Цікаво, що значну частину експозиції про російських окупантів надала випускниця історичного факультету із багатостраждального Високопілля на Херсонщині, яке було звільнене у вересні минулого року.

 

Виїхавши у травні із окупованого смт на територію України, вона, насамперед, показала ЗСУ на карті місця скупчення окупантів у населеному пункті, по яких згодом було нанесено удар.

 

Як повідомляла УМ,  Міносвіти кардинально змінить шкільну програму з історії.