Євген Малолєтка переміг на World Press Photo

14:31, 29.03.2023
Євген Малолєтка переміг на World Press Photo

Євген Малолєтка (Фото з відкритих джерел)

Український фотокореспондент Євген Малолєтка став одним із декількох лауреатів премії всесвітньо відомого фотоконкурсу World Press Photo.

 

Як інформує Україна молода, список переможців опублікований на офіційному сайті  конкурсу.

 

«Коли російські війська вторглися в Україну 24 лютого 2022 року, вони відразу ж націлилися на стратегічно важливий порт Маріуполь на Азовському морі. До 20 травня росія отримала повний контроль над містом, яке було зруйноване обстрілами, а десятки тисяч мирних жителів втекли або були вбиті. Малолєтка був одним із небагатьох фотографів, які фіксували події в Маріуполі того часу», - йдеться в поясненні вибору на користь українського фотокора.

 

 

Зазначається, що одна з його найвідоміших світлин про 32-річну поранену вагітну жінку Ірину Калініну, яку вивозять з пологового будинку, що постраждав під час російського авіаудару в Маріуполі.

 

Її дитина, яку назвали Мироном, народилася мертвою, а через пів години померла і сама Ірина. У звіті ОБСЄ зроблено висновок, що росія навмисно обстріляла лікарню, що призвело до загибелі трьох людей і близько 17 поранених.

 

Також у категорії «Європа» були відзначені ще декілька іноземних фотокорів, які висвітлювали російсько-українську війну.

 

 

Всього 24 переможці були відібрані незалежним журі з понад 60 000 робіт від 3 752 фотографів із 127 країн світу.

 

World Press Photo — заснована в 1955 році, незалежна, некомерційна організація, штаб-квартира якої знаходиться в Амстердамі (Нідерланди), займається проведенням найбільшої і найпрестижнішої щорічної премії в галузі фотожурналістики.

 

Після конкурсу фотографії переможців представляють на виставці, яку щорічно відвідує понад два мільйони людей у 45 країнах. Щорічна книга з усіма фотографіями переможців публікується декількома мовами.

 

Як повідомляла УМ, український фотограф Євген Малолетка, який є членом команди Associated Press і автором найбільш яскравих фото про війну в Україні, став найкращим фотографом року,  за версією британської газети The Guardian.