Правоохоронцям відомі прізвища росіян, які «всиновили» викрадених з України дітей – Верещук

09:50, 29.03.2023
Правоохоронцям відомі прізвища росіян, які «всиновили» викрадених з України дітей –  Верещук

Україна знає прізвища росіян, які вирішили всиновити вивезених дітей-сиріт. (Фото: Тереграм-канал президента України Володимира Зеленського)

Прізвища російських громадян, що вирішили всиновити українських дітей-сиріт, яких незаконно вивезли з окупованих територій відомі українським та міжнародним правоохоронцям.

 

Як інформує УМ, про це міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук написала в Telegram. Цей допис вона спеціально опублікувала російською мовою, аби його прочитали росіяни

 

«Ваші особи не є великим секретом: ні для українських, ні для міжнародних правоохоронних органів. Наприклад, мешканці Московської області Ірина Рудницька, Катерина Триполець, Денис Триполець, Михайло Сєріков, Марина Марченко тощо. Йдеться про багато десятків російських громадян, які чомусь вирішили, що їм дозволено всиновлювати вкрадених із України сиріт», — зазначила Ірина Верещук.

 

Верещук наголосила, що вивозити з України дітей-сиріт та передавати їх на всиновлення російським громадянам - це незаконно та підло. «Особливо бридко - це коли люди ще й публічно вихваляються тим, що всиновили вкрадених в Україні дітей», - зазначила вона.

 

Вона підкреслила, що цим «прийомним батькам» та «опікунам» рано чи пізно доведеться відповідати за всиновлення викрадених дітей.

 

«Наполегливо рекомендую російським громадянам не всиновлювати українських сиріт, яких незаконно вивезли із тимчасово окупованих територій України. Від російських посадових осіб вкотре вимагаю передати українській стороні всіх наших дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», - наголосила віцепрем'єр.

 

Раніше Верещук заявила, що Україна підтвердила інформацію про викрадення росією майже 4,4 тис. дітей, які є сиротами, напівсиротами або позбавлені батьківського піклування.

 

Центр національного спротиву склав мапу таборів, куди росія їх відправляє.

 

Зауважимо, що окупанти вивозять українських дітей в рф, знищують їхню українську ідентичність, надають громадянство та заохочують росіян до всиновлення.

 

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента росії володимира путіна та уповноваженої при президенті рф з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують у тому, що вони керували депортацією українських дітей до росії — це воєнний злочин. Дітей вивозили без дозволу родичів і України, у росії їм надавали громадянство. Для цього путін ухвалив низку указів, які спростили ці процедури, а Львова-Бєлова виконувала його розпорядження. Разом із батьками в росію могли депортувати до 150 тисяч дітей (повернути вдалось трохи понад 300). Міжнародний суд упʼяте за свою історію видає такий ордер щодо чинного президента.

 

Угорщина вже заявила, що не заарештовуватиме путіна, Південно-Африканська Республіка теж не хоче виконувати це рішення. Німеччина готова його заарештувати.

 

Як повідомляла УМ, росія відмовляє Україні у поверненні силоміць вивезених дітей-сиріт.