Вільнюський кінофестиваль: український пострадянський нуар «Ля Палісіада» став переможцем

11:31, 28.03.2023
Вільнюський кінофестиваль: український пострадянський нуар «Ля Палісіада» став переможцем

«Ля Палісіада» стала найкращим фільмом фестивалю Kino Pavasaris | Vilnius International Film Festival! Грошовий приз 8000 євро. (Фото: Фейсбук La Palisiada)

Найкращим фільмом Вільнюського міжнародного кінофестивалю Kino Pavasaris стала стрічка "Ля Палісіада" режисера Філіпа Сотниченка.

 

Як інформує УМ, про це повідомила команда фільму у Фейсбуці.

 

Саме на фестивалі у Вільнюсі відбулася литовська прем‘єра фільму Сотниченка. У 2016 році на цьому ж кінофестивалі була презентована одна з попередніх робіт режисера - короткометражний фільм "Син".

 

"Це свого роду підтвердження того, що ми з командою можемо викликати цікавість своєю творчістю. Нам дуже приємно і важливо, що в нашого кіна є прихильники", - зазначив у коментарі УП.Культура режисер Сотниченко.

 

"Шкода, що не випустили закордон, бо тут всі питають чому до цього випускали, а тепер ні! Сподіваюсь, що наступного разу нагороду за найкращий фільм буде приймати режисер!" – прокоментувала перемогу стрічки продюсерка Валерія Сочивець.

 

"Ля Палісіада" – повнометражний дебют Сотниченка в жанрі пострадянського нуару. Події розгортаються в Україні в 1996 році, за кілька місяців до підписання протоколу №6 Європейської конвенції з прав людини, що передбачав відмову від смертної кари.

 

Стрічка розповідає про судового психіатра, який має взяти участь у заплутаній історії вбивства міліціонера. Правоохоронці поспішають закрити справу до відміни смертної кари, однак лікар не впевнений у підсудності обвинуваченого. А коли бачить, як проводять судові експерименти над підозрюваним, починає сумніватися у прозорості системи правоохоронних органів.

 

Зйомки фільму відбувалися на Закарпатті та в Києві. Для них використовували особливу технологію, що передбачає поєднання плівкового ретро-зображення та сучасних цифрових технологій.

 

Головні ролі у фільмі зіграли Андрій Журба, Новруз Хікмет, Олександр Пархоменко, Валерія Олейникова, Олена Мамчур, Олександр Марлєєв.

 

Світова прем’єра фільму відбулася на Роттердамському кінофестивалі. Там стрічка була представлена у головному конкурсі та отримала нагороду FIPRESCI.

 

Вільнюський міжнародний кінофестиваль Kino Pavasaris – щорічний кінофестиваль, який з 1995 року відбувається у березні у Вільнюсі. Є найбільшим кінофестивалем Литви за кількістю фільмів та аудиторією. Цьогоріч фестиваль тривав з 16 до 26 березня.

 

Як повідомляла УМ, український серіал «Спіймати Кайдаша» вийде на платформі Netflix.