Україна закликає ООН відреагувати на плани розміщення ядерної зброї у Білорусі

17:35, 26.03.2023
Україна закликає ООН відреагувати на плани розміщення ядерної зброї у Білорусі

Чи почує Радбез ООН Україну? (Фото з відкритих джерел)

Міністерство закордонних справ України вимагає терміново скликати Радбез ООН у зв'язку із загрозою розміщення російської ядерної зброї на території Білорусі.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві МЗС, опублікованій у неділю, 26 березня.

 

Українські дипломати назвали таке рішення Кремля «черговим провокаційним кроком» і зазначили, що плани росії підривають основи Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, архітектуру ядерного роззброєння та систему міжнародної безпеки в цілому.

 

«Україна очікує на ефективні дії щодо протидії ядерному шантажу кремля з боку Великобританії, Китаю, США та Франції, у тому числі і як постійних членів Ради Безпеки ООН, які несуть особливу відповідальність за недопущення загроз агресії з використанням ядерної зброї. Вимагаємо негайно скликати з цією метою позачергове засідання Ради Безпеки ООН», – йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства.

 

МЗС також звернулося до білоруського суспільства із закликом не допустити реалізації злочинних намірів Кремля.

 

Дипломати наголосили, що встановлення ядерної зброї ще більше перетворить Білорусь на заручника Москви і матиме «катастрофічні наслідки» для майбутнього країни.

 

«Росія вкотре підтверджує свою хронічну нездатність бути відповідальним розпорядником ядерної зброї як засобом стримування та попередження війни, а не інструментом загроз та залякування. Світ має бути об'єднаним проти того, хто ставить під загрозу майбутнє людської цивілізації», – підсумували в міністерстві.

 

«Звертаємося до держав "Групи семи" та Європейського Союзу попередити білоруську владу про далекосяжні наслідки для Білорусі, у разі її згоди прийняти на своїй території тактичну ядерну зброю від Росії», - закликали в МЗС України.

 

Як повідомляла «УМ», російський диктатор путін вирішив розмістити ядерну зброю на території Білорусі до 1 липня 2023 року. Він наголосив, що про це його нібито попросив Лукашенко.

 

У США відреагували на ці заяви і заявили, що поки що ознак підготовки до його застосування державою-агресором немає. При цьому Міжнародний антиядерний рух засудив намір країни-окупанта.