Кінь, чоловік і хлопчик: Ватикан повернув Афінам фрагменти скульптур Парфенону

07:30, 26.03.2023
Кінь, чоловік і хлопчик: Ватикан повернув Афінам фрагменти скульптур Парфенону

Греція сподівається, що цей крок підштовхне інші закордонні інституції, які зберігають скульптури Парфенону, до їх повернення. (bbc.com)

Три фрагменти скульптур античного афінського Парфенону повернулися до Греції.

 

Мармурові фрагменти, вік яких сягає 2500 років, передав зі своїх колекцій Ватикан як «жест дружби». Ці мармури протягом століть зберігалися у папській колекції Ватикану.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє BBC.

 

Відповідне рішення про повернення цінних артефактів було оголошено Папою Франциском ще минулого року. 

 

Зазначається, що один з фрагментів - це шматок голови коня, інший – шматок голови чоловіка з бородою, а третій - голова хлопчика.

 

Греція сподівається, що цей крок підштовхне інші закордонні інституції, які зберігають скульптури Парфенону, до їх повернення.

 

За даними науковців, до наших днів дійшло близько 50% оригінальних скульптур Парфенону, і майже половина з них знаходиться нині в Британському музеї.

 

«Сьогоднішня церемонія... подібно до жесту уряду Сицилії та Італійської Республіки кілька місяців тому, показує шлях, яким ми можемо йти, яким може йти кожен, щоб єдність Парфенону була відновлена», - заявила міністр культури Греції Лінда Мендоні.

 

«Моє особисте сердечне побажання, щоб цю ініціативу наслідували інші. Папа Франциск показав, що це можливо і важливо», - сказав лідер Грецької Православної Церкви, Архієпископ Ієронім.

 

Зауважимо, що нещодавно прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак відмовився ініціювати зміни до закону, який забороняє Британському музею передавати мармурові статуї Парфенона назавжди назад до Греції.

 

З моменту здобуття незалежності в 1832 році Греція неодноразово закликала до повернення скульптур, відомих у Британії як «мармури Елгіна». Ці скульптури  британський дипломат лорд Елгін вивіз з афінського храму Парфенон на початку XIX століття, коли Греція перебувала під владою Османської імперії.

 

Як повідомляла «УМ», у Нідерландах історик з металошукачем знайшов давній скарб.