СБУ заблокувала 14 схем ухилення від мобілізації в різних регіонах

15:40, 23.03.2023
СБУ заблокувала 14 схем ухилення від мобілізації в різних регіонах

Зловмисники допомагали за певну винагороду ухилятися від мобілізації

Служба безпеки України викрила і заблокувала 14 схем у різних областях України, за якими  українські громадяни ухилялися  від мобілізації в умовах війни.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє прес-служба СБУ.

 

У результаті слідчо-оперативних дій повідомлено про підозру 34 організаторам незаконної діяльності. Вони пропонували військовозобов’язаним виїхати за кордон на підставі фіктивних документів або в обхід контрольно-пропускних пунктів. Вартість таких "послуг" становила від 2 до 13,5 тисяч доларів. Сума залежала від регіону проживання "клієнта" і терміновості втечі.

 

 

Так у Запоріжжі співробітники внутрішньої безпеки СБУ викрили злочинне угруповання, яке спеціалізувалось на незаконному оформленні групи інвалідності для чоловіків призовного віку. Серед підозрюваних – лікар місцевої приватної клініки і троє його спільників.

 

 

На Вінниччині викрито п’ятьох жителів обласного центру (Вінниці), які фальсифікували довідки військово-лікарської комісії, тимчасові посвідчення військовозобов’язаних та інші документи. Для цього використовували підроблені печатки і штампи різних держустанов та приватних організацій.

 

У Дніпрі затримано трьох мешканців міста, які допомагали ухилянтам отримати фальшиві медичні довідки щодо непридатності до військової служби.

 

 

У Кіровоградській області нейтралізовано злочинну діяльність представників одного з місцевих благодійних фондів. Вони пропонували військовозобов’язаним виїхати в ЄС "під маскою" водіїв гуманітарних перевезень. Для цього зловмисники вносили недостовірні відомості до електронної системи "Шлях".

 

 

Ще 10 фактів переправлення ухилянтів за кордон викрили співробітники військової контррозвідки СБУ. Ці схеми діяли у Волинській, Закарпатській, Одеській та Чернівецькій областях.

 

Фігурантам повідомлено про підозру за ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

 

Тривають розслідування для притягнення винних до відповідальності. Слідчо-оперативні дії працівники СБУ проводили спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва органів прокуратури.

 

Як повідомляла УМ, Служба безпеки запобігла новим спробам російських спецслужб дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні в умовах війни. У результаті спецоперації у Києві та ще шістьох регіонах нашої держави нейтралізовано підпільні осередки так званої «комуністичної партії радянського союзу».