Оголошено лауреатів Міжнародної німецько-української премії ім. Олеся Гончара

12:52, 23.03.2023
Оголошено лауреатів Міжнародної німецько-української премії ім. Олеся Гончара

Цьогорічні лауреати премії ім. О.Гончара. (Фото НСПУ)

Уже 26-й рік поспіль доброю традицією стало вшанування талановитих молодих письменників Міжнародної німецько-української премії імені Олеся Гончара, заснованої 1996-го німецькими меценатами Тетяною Куштевською і Дітером Карренбергом і Національною спілкою письменників України.

 

Премія традиційно присуджується за номінаціями: «Роман», «Мала проза» (цикл оповідань, новел), «Поезія», «Публіцистика», «Літературознавча праця, присвячена творчості Олеся Гончара».

 

На конкурс приймаються як уже друковані, так і не оприлюднені твори українськомовних авторів віком до 30 років, які мешкають в Україні та за кордоном.

 

Як інформує УМ, про це 23 березня повідомили на сайті Національної спілки письменників України.

 

«Попри воєнну агресію, журі, до якого входять відомі письменники, науковці й культурні діячі Тетяна Куштевська, Наталія Бйорнер, Валентина Гончар, Леся Гончар, Олександр Балабко, на чолі з Дмитром Чистяком, ретельно розглянуло всі надіслані рукописи, серед яких було чимало талановитих (тому сподіваємося на участь авторів наступними роками) та прийняло одностайне рішення з відзначення найталановитіших, на їхню думку, - сказано, зокрема, в повідомлені.

 

Премію присудили у номінаціях:

 

«Велика проза» — перемогу отримала збірка повістей «У дзеркальній сповідальні» Тараса Голоти;

«Мала проза» — журі відзначило збірку новел Богдана Гасюка «Поки сонце росте»;

«Поезія» — нагороду виборола збірка поезій «Передмовчання» Станіслава Новицького;

«Публіцистика» — премію присудили  за добірку есеїв «Альбом, у якому– ти» Любомира Лесоніна;

«Літературознавча праця, присвячена творчості Олеся Гончара» — журі відзначили розвідку «Якась вища сила зберігає мене…» Захара Зіненка.

 

Вручення нагород планується на літературно-мистецькому вечорі до 105-річчя з дня народження Олеся Гончара у Національному музеї літератури України 3 квітня о 15 год., до якого запрошуємо долучитися всіх охочих.

 

У 2018 року Міжнародну премію імені Гончара у номінації «Проза – роман або повість» отримала Анастасія Нікуліна з романом «Сіль для моря, або Білий Кит». 2021 року перемогу здобула Олена Півненко.

 

Як повідомляла УМ, оголошено «дитячих» лауреатів премії імені Лесі Українки за 2022 рік.