УПЦ МП різко розкритикувала заклик Епіфанія до ченців Лаври

15:18, 19.03.2023
УПЦ МП різко розкритикувала заклик Епіфанія до ченців Лаври

З московськими попами вести розмову немає про що.

Предстоятелю Православної церкви України Епіфанію, який у суботу, 18 березня, закликав братію Києво-Печерської лаври сприяти процесу звільнення від «московського ярма», різко-безапеляційно  відповіли в країнській православній церкві московського патріархату

 

Як інформує УМ, про це йдеться на сайті відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП.

 

Представники московського патріархату заявили, що ченці Лаври визначилися ще 27 січня 2023 року, коли заявили, що вони «були, є і будемо в Істині і вірними своїй канонічній Церкві та її Предстоятелю — Блаженнішому Митрополиту Онуфрію» і в ПЦУ не підуть.

 

Крім того, УПЦ МП звинувачує Епіфанія в лукавстві, адже, за їхніми словами, він заявляє про необхідність вигнання з Лаври «московського патріархату», але якщо ПЦУ отримає Лавру, то ченці, які раніше за твердженням очільника ПЦУ були «московськими», перетворяться на «українських» і зможуть там залишитися.

 

«Фактично, на плечах монахів монастиря Української Православної Церкви очільник ПЦУ хоче зайти в Лавру і скористатися багаторічними їхніми трудами, присвоївши їх своїй структурі», — йдеться в повідомленні.

 

В УПЦ МП згадали слова речника президента росії дмитра пєскова про те, що виселення монахів з Лаври виправдовує цілі російської «операції».

 

Крім того, пресслужба МП заперечила свої зв’язки з росією, наголосивши, що слова про те, що «Лавра нібито є «інструментом боротьби проти України» — це штучно придумані кліше, які роками завзято розповсюджуються недругами московської церкви.

 

Як повідомляла УМ, Митрополит Київський Епіфаній у своєму зверненні заявив, що про закриття монастиря у Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі не йдеться, а мовою богослужінь буде стародавня слов’янська та українська.