Зернова угода продовжена на 120 днів

17:32, 18.03.2023
Зернова угода продовжена на 120 днів

В рамках зернової ініціативи угода передбачає подовження на 120 днів.

Віцепрем´єр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков заявив, що угоду, що передбачає експорт агропродукції з портів України, вдалося продовжити ще на 120 днів.

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

 

За словами Кубракова, Україна продовжить експортувати свою аграрну продукцію через три порти на Чорному морі.

 

«Угода по “зерновій ініціативі” пролонгована ще на 120 днів… Це означає, що Україна продовжує експортувати через три морські глибоководні порти свою агропродукцію», – наголосив Кубраков.

 

Він уточнив, що з 1 серпня минулого року, коли почав діяти зерновий коридор, і до сьогодні вдалося експортувати 25 млн тонн продукції.

 

Кубраков подякував генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу та президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану, а також країнам-партнерам “за спільні зусилля для продовження дії документа ще на 4 місяці”.

 

Водночас, за словами Кубракова, головним викликом залишається пришвидшення інспекційних перевірок суден у Туреччині.

 

«Це дозволить світу отримати ще більше української агропродукції», – уточнив він.

 

Віцепрем’єр повідомив, що Україна продовжує працювати над тим, щоб до зернової ініціативи, окрім одеських портів, долучилися порти Миколаївщини. Крім того, Київ хоче розширити номенклатуру вантажів.

 

«Україна була і залишається міцно вбудованою в світову економіку та ринки. Можливість експортувати більше дозволить зняти інфляційні ризики, а як наслідок і соціальну напругу у багатьох країнах світу», – підсумував Кубраков.

 

Як відомо, зернову угоду вдалося укласти 22 липня 2022 року в Стамбулі.Вона розблокувала експорт агропродукції, зокрема зерна, з України через Чорне море. Експорт відбувається з портів Одеса, Чорноморськ і Південний.

 

Україна підписала цей документ із ООН і Туреччиною. Окрему угоду уклала РФ.

Дія зернової ініціативи завершувалася в суботу, 18 березня, через що тривали переговори щодо пролонгації документа.

 

Розбіжності виникли щодо терміну продовження угоди:РФ хотіла його скоротити до 60 днів. Водночас Україна наголошувала, що 120 днів – це мінімально допустимий термін, прописаний у документі.

 

Як повідомляла УМ, план транзиту для 16 суден у рамках «зернової угоди» узгодили організація Обʼєднаних Націй, Туреччина та Україна.