В рф вважають багатьох окупантів «зниклими безвісти» і не платять мільйонні компенсації

10:36, 11.03.2023
В рф вважають багатьох окупантів «зниклими безвісти» і не платять мільйонні компенсації

росії вигідно вважати вбитих в Україні співвітчизників зниклими безвісти. (Коллаж: slidstvo.info)

Режим диктатора путіна робить усе можливе, щоб не платити мільйонні компенсації родинам рядових окупантів, яких ліквідували бійці ЗСУ на території України.

 

Зокрема, військово-політичне керівництво росії не докладає особливих зусиль для повернення тіл вбитих на війні загарбників, яких Кремль відправив «гарматним м’ясом» проти незалежної держави. 

 

Як інформує Україна молода, до таких висновків дійшли журналісти «Слідство.Інфо», які провели відповідне журналістське розслідування.

 

У розпорядження видання потрапили офіційні звернення російських жінок, які місяцями розшукують своїх зниклих чоловіків та синів.

 

Журналісти «ідентифікували цих жінок, знайшли їхні мобільні номери та поговорили з ними, аби перевірити правдивість написаних у зверненнях деталей.

 

Зазначається, що росіянки впізнавали своїх мертвих чоловіків на відео з телеграм-каналів, отримували фото паспортів з підписами «Шукаємо родичів вбитого», а також безліч відписок від російських державних органів про присвоєння військовим рф статусу «безвісти зниклих».

 

«Слідство.Інфо» наводить кілька таких прикладів. Адже визнавати ліквідованих окупантів «безвісти зниклими» дешевше для росії — компенсація за кожного вбитого на війні складає від 7 до 12 мільйонів рублів (від 3,5 до 6 мільйонів гривень).

 

Ще наприкінці березня 2022-го президент Зеленський дав інтерв’ю російським журналістам, у якому наголосив на тому, що українська сторона хоче передати тіла загиблих російських солдатів, а росія відмовляється їх приймати.

 

Через два місяці після цього інтерв’ю Зеленський заявив, що рф тільки почала думати про те, щоб забирати трупи своїх військових з території України: «Вони просто удавали, що немає ніяких трупів. Ми підключили ООН і Червоний хрест, ми казали, що заберіть мішки. Гори трупів їхніх військових».

 

Втім, проблема з горами трупів росіян, схоже, не зникла — принаймні заявки їхніх родичів до держави обліковуються сотнями. До того ж, росія забирає в армію українців з окупованих територій та у разі зникнення безвісти навіть не виплачує родичам зрадників мінімальну зарплату. Про пошук тіл та виплату мільйонних компенсацій взагалі не йдеться.

 

Обміном тіл російських солдатів з нашого боку займається Міністерство реінтеграції та безпосередньо уповноважений з питань безвісти зниклих Олег Котенко.

 

                                                                      Олег Котенко. 

 

«Є домовленість, і передаємо всіх, на кого є запит від рф. Бувають, до речі, моменти, коли вони переносять цю передачу тіл на тиждень чи два. З чим це пов’язано — ми не розуміємо», — розповідає Олег Котенко на пресбрифінгу у вересні.

 

Про бажання росії приховати справжню кількість своїх жертв журналісти дізналися також від громадських активістів, які документують злочини росіян.

 

«Я не можу стверджувати щось, але десь в кінці квітня чи на початку травня ми приїхали документувати воєнні злочини в Ірпінь. Тіла російських військових ще знаходилися там. Тобто їх ніхто не забрав. Вони там як були, так і пролежали якийсь певний час», — пригадує Наталія Ящук, правозахисниця Центру громадянських свобод.

 

                                                                      Наталія Ящук. 

 

Експертка також додає, що в Броварському районі на Київщині місцеві жителі повідомляли про те, що бачили пересувні крематорії. Очевидці говорили, що російські військові спалювали тіла своїх загиблих.

 

Чи використовувалися крематорії, щоб приховати кількість загиблих військових рф та не виплачувати їхнім сімʼям компенсації, — не зрозуміло. І зʼясувати це складно, бо росіяни не називають офіційних цифр вбитих і зниклих безвісти.

 

Звісно, росії вигідно вважати вбитих в Україні співвітчизників зниклими безвісти. Український Генштаб повідомляє про понад 157 тисяч загиблих російських військових за рік війни. Якби росія чесно платила компенсацію за кожного вбитого, це коштувало б їй понад 1,5 трильйона рублів. Погодьтеся, гігантська сума для країни, якій треба всі ресурси спрямовувати на загарбницьку війну.

 

Як повідомляла «УМ», найбільших втрат рашисти зазнають віз захисників України у Бахмуті на Донеччині. Ситуація у місті загострена, ворог продовжує наступ та намагається прорвати оборону наших військ.