Польща надала ЗСУ ще 10 Leopard та готова спільно зі Словаччиною передати МіГ-29

13:03, 09.03.2023
Польща надала ЗСУ ще 10 Leopard та готова спільно зі Словаччиною передати МіГ-29

Польща виконала всі зобов"язання перед Україною по танкам Leopard 2.

Україна отримала від Польщі решту 10 із 14 обіцяних одиниць техніки, після   завершення на своїй території навчання українських військовослужбовців на танках Leopard 2.

 

Як інформує УМ, про це заявив на брифінгу в четвер, 9 березня, віцепрем’єр – міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак у Твіттері.

 

"Ми підтримуємо Україну в межах міжнародної коаліції. Крім польських 14 танків Leopard, у складі цього батальйону є також чотири танки з Канади, вісім танків із Норвегії, а також шість – із Іспанії", – зазначив міністр.

 

Він додав, що веде переговори з іспанською колегою Маргаритою Роблес щодо можливого надання Україні більшої кількості танків – "можливо, ще чотирьох".

 

"Тож ми, безумовно, маємо справу з батальйоном важких танків, які у випадку польської сторони вже передані, а у випадку наших союзників будуть передані Україні в дуже короткий час", – підкреслив він.

 

Польський міністр оборони також нагадав про ідею створення центру обслуговування танків Leopard 2 в Польщі, яку обговорює з Німеччиною.

 

"Проблема полягає в тому, щоб забезпечити запасні частини для цих танків. 20 років тому виробництво цих частин припинилося, але ми готові відновити це виробництво. Звичайно, у співпраці з німцями ми ведемо діалог про те, щоб танки Leopard, які були або будуть поставлені в Україну, обслуговувалися і ремонтувалися в Польщі", – пояснив Блащак.

 

Як відомо, перші чотири з 14 танків Leopard 2 Польща передала Україні на річницю повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого.

 

Нагадаємо, Польща першою з західних союзників передала Україні сучасні танки Leopard. Також Варшава надасть 60 танків PT-91 Twardy.

 

Крім того, міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заяви, що Польща готова на спільну передачу МіГ-29 Україні і настав час словацькому уряду ухвалити відповідне рішення.

 

 

"Підтверджую, що Польща офіційно погодилась разом відправляти МіГ. На зустрічі міністрів оборони країн-членів ЄС у середу у Швеції польський колега підтвердив, що його країна погодиться зі спільним прогресом Словаччини та Польщі у передачі Україні зайвих МіГ-29 обох країн", - йдеться в повідомленні.

 

Надь зазначив, що президент Польщі Дуда підтвердив готовність своєї країни діяти в інтерв'ю CNN.

 

"Думаю, настав час ухвалити рішення. В Україні гинуть люди, ми дійсно можемо їм допомогти, немає місця словацькій політизації. Це нелюдсько і безвідповідально", - підсумував міністр.

 

Як повідомляла УМ, Польща першою поставила Україні Leopardи.