Ашан стверджує, що не постачав гумдопомогу армії рф

08:10, 18.02.2023
Ашан стверджує, що не постачав гумдопомогу армії рф

У «Ашані» запевняють, що жодних зборів допомоги дл російської армії не проводили

Французька мережа супермаркетів Ашан заперечила, що під час повномасштабного вторгненн рф в Україну постачала товари для російських військових на окупованих територіях України. У компанії стверджують, що Ашан Рітейл "не проводить, не підтримує і не фінансує жодних "благодійних" зборів для російських збройних сил".

 

Як інформує Україна молода, про це стало відомо із заяви компанії, що опублікована на сайті Auchan Retail.

 

«Auchan Retail категорично заперечує заяви, зроблені у звіті-розслідуванні, та їхню інтерпретацію. Auchan Retail надзвичайно здивована цими звинуваченнями, які жодним чином не підтверджуються реальністю внутрішнього розслідування», — йдеться у повідомленні. 

 

У компанії заявили, що її російські магазини надають допомогу "лише цивільному населенню" і не проводили благодійні збори для армії РФ. В "Ашані" повідомили, що у березні минулого року мерія Санкт-Петербурга зробила замовлення на "збір допомоги для населення", а в переліку потреб не було товарів, які могли бути б призначені для військових. Компанія також наполягає, що не розміщувала у своїх російських супермаркетах "пункти збору гуманітарної допомоги для Донбасу".

 

“Ознайомившись з розслідуванням, проведеним Le Monde, пресгрупами BellingCat та The Insider, Ашан Рітейл бажає надати наступні коментарі: Ашан Рітейл вкрай здивований цими звинуваченнями, які жодним чином не підтверджуються результатами внутрішнього розслідування. Ашан Рітейл підтверджує, що ті з його магазинів, які відкриті в Росії для забезпечення доступу російського населення (як і в Україні для українського населення) до продуктів харчування, не надають жодної добровільної або активної допомоги у постачанні будь-яких категорій споживачів, окрім російського цивільного населення”, — йдеться у заяві компанії.

 

Раніше стало відомо, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну російський Ашан міг безкоштовно постачати товари російським військовим на тимчасово окупованих українських територіях у вигляді "гуманітарної допомоги".

 

Про це йдеться у спільному журналістському розслідувані The Insider, Le Monde і Bellingcat.

 

Зазначалось, що такі поставки складались як із товарів з "ашанівських" складів, так і з товарів, зібраних волонтерами на території магазинів Ашан у різних регіонах РФ. При цьому товари, що нібито містили гуманітарну допомогу, включали чоловічі шкарпетки, цигарки, запальнички, бритви, і водночас зовсім не включали товарів для жінок та дітей.

 

The Insider також зв’язався з керівниками цих компаній, на які було оформлено гуманітарну допомогу, і деякі з них нічого не приховували. Так, наприклад, директор МТК Сергій Пома та директор Енергія-3000 Галина Баранова визнали, що "допомога постачалася саме російським військовим, але подробиці повідомити відмовилися".

 

Крім того, у розслідуванні сказано, що Ашан допомагав російським військкоматам набирати мобілізованих з-поміж своїх співробітників: на робочому місці їм вручали повістки і пропонували звільнитися.

 

Українське представництво Ашану відреагувало на відповідну інформацію і заявило, що вимагає пояснень від французького офісу компанії.

 

«Ми шоковані інформацією, яка була опублікована в журналістському розслідуванні щодо допомоги армії країни-агресорки. Ми терміново звернулись до офісу у Франції. Вони цю інформацію спростовують. Ми очікуємо на офіційну комунікацію»,— сказано у заяві.

 

Згідно з міжнародним правом, гуманітарною допомогою під час міжнародних конфліктів вважається лише допомога мирному населенню. Підтримка однієї з воюючих сторін може підвести Ашан під санкції.

 

Генеральний директор Auchan Retail International Ів Клод наприкінці березня, що Ашан не йтиме з російського ринку.

 

«Найголовніше для нас — зберегти наших співробітників і забезпечити виконання нашої основної місії - продовжувати годувати населення цих двох країн. У нас ніколи не було іншої мети. Я готовий прийняти громадську думку, яка з нами не згідна. Нас легко критикувати, але ми відкриті і діємо для цивільного населення»,— сказав тоді Ів Клод.

 

У квітні французька торговельна мережа Auchan заявила, що припиняє інвестиції та поставки у рф. Фактично для Росії це означає те, що:

—Не відкриваються нові магазини.

—Не ремонтуються наявні магазини.

—Не здійснюється підтримка ІТ-технологій та проєктів.

—Не оновлюється ключове програмне забезпечення, наприклад, касове, логістичне, комерційне тощо.

—Не постачаються імпортні товари у РФ, а це 90% асортименту одягу, взуття, товарів для дому, текстилю.

 

Як повідомляла УМ, Верховна рада націоналізує 900 російських активів.