Україна отримає від Німеччини перші танки Leopard 2 у березні

00:10, 08.02.2023
Україна отримає від Німеччини перші танки Leopard 2 у березні

Загалом Німеччина оголосила, що передасть ЗСУ 14 танків Leopard 2. (Фото з відкритих джерел)

Федеральне міністерство оборони Німеччини запевняє, що перші сучасні танки Leopard 2 A6 надійдуть до України вже наприкінці березня.

 

Загалом Німеччина оголосила, що передасть ЗСУ 14 танків Leopard 2.

 

Водночас, міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, який перебував у Києві у вівторок та спілкувався з президентом Зеленським та міністром оборони Резніковим,  підтвердив не лише це, але й додав, що Україна до кінця 2023 року отримає ще приблизно 80 танків попередньої моделі Leopard А1. Загалом планують поставити понад 100 одиниць.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Федеральне міністерство оборони Німеччини у Twitter в ніч на середу.

 

У відомстві додають, що німецькі компанії можуть передати Україні ще до 178 танків Leopard 1 A5.

 

Після цього Нідерланди, Данія та Німеччина висловили готовність придбати для України щонайменше 100 танків Leopard 1 A5 безпосередньо у німецьких промисловців.

 

А втім, скільки танків реально поставлять в Україну, залежить від необхідних ремонтних робіт.

 

Наразі група українських військових вже вирушила за кордон освоювати управління та обслуговування німецьких танків  Leopard 2, які Україна у майбутньому отримає від низки союзників.

 

Зокрема, міністр оборони України Олексій Резніков після зустрічі з німецьким колегою повідомив: 

 

«Ми мали за честь разом із міністром оборони Німеччини проводжати ваших військових для проведення підготовки на Leopard 2. Мій колега дійсно захоплюється швидкістю підготовки українців, які отримують знання».

 

Відомо, що 600 українських сержантів вже почали навчання з військовими Бундесверу, найбільш імовірно, йдеться про різні західні системи озброєння.

 

 

До речі, міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус привіз і передав Резнікову  символічну, іграшкову модель танку Leopard 2. 

 

Нагадаємо, Leopard 1 - перший основний бойовий танк, побудований для німецької армії після Другої світової війни. Він вироблявся з середини 1960-х до середини 1980-х років. Обіцяні рніше Берліном 14 танків Leopard 2 значно сучасніші.

 

Як повідомляла «УМ» німецькі виробники мають 29 відремонтованих моделей Leopard 1, які готові передати Україні.