Тисячолітня боротьба за Україну: бібліотеки можуть безплатно замовити видання про 30 війн з росією

08.02.2023
Тисячолітня боротьба за Україну: бібліотеки можуть безплатно замовити видання про 30 війн з росією

Автор дослідження «30 війн із Zаклятим сусідом» — Євген Букет. (Фото інформагентства «Армія Inform».)

Проєкт про 30 війн із росією, які велися понад тисячоліття, починаючи ще зі східних походів Святослава Хороброго (964—966 рр.) і закінчуючи теперішнім широкомасштабним вторгненням рф в Україну, втілився у видрукувану книжку.

 

Підготувало й профінансувало видання «30 війн із Zаклятим сусідом» інформаційне агентство Міноборони України «АрміяInform».


Народжений у час повномасштабного російського вторгнення в Україну проєкт спочатку виходив у вигляді роликів на ютубі та невеличких статей на сайті інформаційного агентства. Автор історичного дослідження — краєзнавець, журналіст і громадський діяч Євген Букет.


«Перша серія розповідей про збройні конфлікти з росією вийшла в липні, а остання — у жовтні, — розповідає Євген. — Коли ми побачили весь проєкт у завершеній формі, то керівництво Інформ­агентства вирішило видати його у вигляді альбому «30 війн із Zаклятим сусідом» українською й англійською мовами, накладами 3 тисячі і 500 примірників відповідно. У книзі є QR-коди, за допомогою яких можна перейти на відповідну сторінку сайту, де розміщено вже більш розлогі матеріали (разом із ютуб-випуском) до кожної з описаних подій».


Загалом ідея проєкту народилася тому, що українські солдати, які зараз воюють на фронті проти росії, мають розуміти, що їхній чин, їхня боротьба не є випадковістю.

 

Власне, це процес — «війна», яка триває вже понад тисячу років. І наразі нинішні захисники мають абсолютно реальний шанс врешті завершити цю багатостолітню війну й поставити крапку в протистоянні з сусідом-агресором.


«Поставити крапку можна буде, не тільки вийшовши на кордони 1991 року, а ще й допомагаючи корінним народам росії в тому, щоб вони отримали свою незалежність і таким чином знищили останню імперію світу, щоб вона більше не несла нікому у світі загрози», — переконаний Євген Букет.


Цей альбом безплатно розповсюджує АрміяInform, Управління преси та інформації Мін­оборони на підставі листів від територіальних громад, військових частин та ГО — для бібліотек та військовим.


«Під час написання матеріалу до альбому в мене виникла своєрідна авторська проблема: маючи чималий досвід у написанні розлогих наукових робіт, довелося працювати у незвичному форматі — втиснути ту чи іншу війну, яка тривала іноді кілька десятиліть, на півтори сторінки тексту — це в мене було вперше. Але це варто було зробити, адже люди зараз потребують інформації дуже чіткої, конкретної, без зайвих «розмазувань»», — додав краєзнавець.

 

Євген Букет передає альбоми голові Словянського осередку Національної спілки краєзнавців Донецької області Тетяні Лисак (примірники будуть надіслані в бібліотеки Слов’янська, а також презентовані переможцям наук.-досл. конференції Крамоторсько-Слов"янського регіону присвяченій нашим захисникам). Фото: Андрій Тумко.

 

Нещодавно презентація такого потрібного в наш буремний час видання про те, як ми поколіннями воюємо з одвічними ворогами-москалями, пройшла в столичній Національній історичній бібліотеці України та в Богуславі на Київщині, а частина примірників поїхала на Донеччину у Слов’янськ.