Компанії Німеччини готові надати Україні десятки танків Leopard

12:05, 03.02.2023
Компанії Німеччини готові надати Україні десятки танків Leopard

Федеральний уряд шукає танкові снаряди для України по всьому світу. У складі "гепарда" вона робить ставку на Катар. Але навіть з «Леопардом-1» є вузькі місця. (Фото: Morris MacMatzen)

Підготувати до відправки в Україну десятки танків Leopard 1 запропонували своєму уряду німецькі компанії. Щоправда, більшою проблемою наразі є брак боєприпасів.

 

Як інформує УМ, про це 3 лютого повідомило німецьке видання Süddeutsche Zeitung.

 

Як зазначається, компанії Rheinmetall і Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) пропонують підготувати десятки танків Leopard 1 і можуть поставити їх в Україну, однак досі були проблеми із закупівлею боєприпасів. Ця ж проблема стосується й німецьких комплексів Gepard, які Україна вже має.

 

Проблема дефіциту боєприпасів обговорюється в Німеччині давно. Уряд пообіцяв виділити додатково 20 млрд євро зі спеціального фонду на їх закупівлю. Бюджетом на 2023 рік передбачено загалом 1,125 млрд на боєприпаси.

 

Під час візиту в Бразилію у вихідні канцлер ФРН Олаф Шольц обговорював можливість передачі цією країною танкових боєприпасів Україні, але отримав відмову.

 

Раніше федеральний уряд ухвалив рішення про поставку в Україну 14 бойових танків Leopard 2 із запасів Бундесверу та видав ліцензію на передачу таких танків країнам, які їх мають на озброєнні. Німецький виробник зброї Rheinmetall готовий значно збільшити виробництво танкових та артилерійських боєприпасів, щоб задовольнити високий попит на них в Україні й на Заході, заявив генеральний директор компанії Армін Паппергер.

 

Як повідомляла УМ, далекобійні снаряди з GPS-наведенням США дадуть Україні восени.