Асоціація міст України: рішення суду про відсторонення мера Чернігова загрожує демократії

14:54, 02.02.2023
Асоціація міст України: рішення суду про відсторонення мера Чернігова загрожує демократії

Мер Чернігова Атрошенко захищається у львівському суді, та, наразі, безуспішно. (Фото з відкритих джерел)

У Асоціації міст України обурені тим, що суддя Львівського апеляційного суду, який ухвалював рішення стосовно Владислава Атрошенка, фактично одноосібно позбавив чернігівців права на місцеве самоврядування.

 

Як інформує УМ, про це йдеться 2 лютого у заяві Асоціації міст України оприлюдненій на сайті Асоціації..

 

"Рішення суду щодо відсторонення мера Чернігова - загроза демократії в Україні. Львівський апеляційний суд 01 лютого 2023 року прийняв рішення, яким мера міста притягнув до відповідальності, що перевищує санкцію статті, застосованої щодо посадовця. Суддя Головатий Василь Ярославович одноосібно позбавив виборців Чернігова їх права на місцеве самоврядування", - зазначають в АМУ.

 

Асоціація міст України має намір оскаржувати це рішення в міжнародних організаціях.

 

 

"Відсторонення від посади мера 300-тисячного міста, обласного центру, - це виклик демократичним надбанням України. Владислав Атрошенко оскаржуватиме це рішення в Європейському суді. Асоціація міст України буде звертатися до міжнародних організацій, що об‘єднують органи місцевого самоврядування.

 

Справа Атрошенка - коли через суд, за адміністративне порушення відсторонюють від посади, на яку його обрала громада, - це прецедент. Це - спроба залякати представників місцевого самоврядування.

 

Ми воюємо з російськими варварами не для того, щоб хтось будував подібний антидемократичний режим в нашій країні", - заявив голова АМУ Віталій Кличко.

 

Нагадаємо, що 1 лютого Львівський апеляційний суд залишив у силі рішення суду першої інстанції про прозбавлення мера Чернігова Владислава Атрошенка права обіймати протягом року посаду міського голови. Мери міст-мільйонників, а також інші мери, які прибули на суд підтримати Владислава Атрошенка, назвали це рішення загрозою демократії.

 

Як повідомляла УМ, раніше на апеляційний суд до Львова підтримати Атрошенка приїхав Кличко та 30 мерів.