Догляд за вухами: як зберегти слух

20:09, 01.02.2023
Догляд за вухами: як зберегти слух

Наші органи слуху працюють 24 години на добу, тому необхідно піклуватися про них (Фото з відкритих джерел)

Німецький професор Томас Кленцер з клініки Дюссельдорфа пояснив, як правильно доглядати за вухами і дав 7 порад для тих, хто хоче зберегти хороший слух на все життя.

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на світові таблоїди.

 

1. Чистіть вуха тільки при необхідності! Сірка у вухах — це природно. Слухові проходи очищаються самі по собі. У кращому випадку слід обережно видалити сірку, яку видно в передній області вушної раковини, за допомогою ватної палички. При цьому ніколи не проникайте стрижнем в слуховий прохід! Інакше існує ризик дрібних травм, які можуть викликати запалення в слуховому проході і барабанної перетинки.

 

2. Не засовуйте гострі предмети в вухо. Ні в якому разі не чистіть вуха сірником, шпилькою або іншими гострими предметами! Крім високого ризику травми, існує ризик того, що сірка, навпаки, буде проштовхнута у вушний канал глибше.

 

3. Тримайтеся подалі від вушних свічок. Застосування популярних зараз вушних свічок з воску, які нібито допомагають позбутися від пробок вушної сірки і знижують стрес, спірно з наукової точки зору. Не виключено, що гарячий віск може викликати сильні опіки — наприклад, барабанної перетинки або обличчя.

 

4. Якщо сильний свербіж у вухах, зверніться до лікаря. У разі якщо свербіж довго не проходить і виникає біль у вухах, зверніться до фахівця. Причина може бути в інфекції. Якщо свербіж виникає тільки в певних ситуаціях, наприклад, після миття голови, зробіть тест на алергію. Деякі інгредієнти шампуню можуть бути подразником. Запальні шкірні захворювання також можуть викликати свербіж в слуховому проході або вушній раковині.

 

5.При сильному шумі надіньте беруші. Постійний вплив шуму, наприклад, робота з відбійним молотком без захисту вух, може пошкодити слух. Якщо є ризик піддатися високому рівню шуму, слід носити беруші, а в кращому випадку, зробити їх за індивідуальним замовленням у майстра.

 

6. Дотримуйтесь збалансованої дієти. Продуктів, особливо корисних для вух, немає. Однак якщо харчування збалансоване і багате на вітаміни, від цього виграє весь організм, а разом з ним і органи слуху.

 

7. Серйозно ставтеся до перших симптомів зниження слуху. Чим раніше буде розпочато лікування легкої втрати слуху, тим вище ймовірність того, що буде надана ефективна медична допомога. Поганий слух може сприяти недоумству, тому краще вчасно з’ясувати причини перших ознак поганого слуху.

 

Як повідомляла УМ, яких семи звичок необхідно позбутися, щоб зникла тривожність.