Борис Годунов: театр Ла Скала у Мілані пікетували українці через російську оперу

13:01, 08.12.2022
Борис Годунов: театр Ла Скала у Мілані пікетували українці через російську оперу

Українці влаштували мітинг під італійським театром через відкриття сезону показом російської опери (Фото АРА)

У Мілані під театром «Ла Скала» українці влаштували акцію протесту через відкриття нового сезону російською оперою «Борис Годунов».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє АРА.

 

«Прем'єра з багатьма відомими гостями була затьмарена акціями протесту»,–йдеться в повідомленні.

 

Повідомляється, що протестів під «Ла Скала» було кілька. Один з них влаштували нібито «ліві радикальні активісти», які намагалися прорватися через загородження перед входом до театру, іншу - члени італійської кліматичної групи Ultima Generazione ("Останнє покоління"), які перед прем'єрою облили фасад синьою фарбою.

 

Крім того, протест проти російського репертуару організували представники української громади Мілана. Активісти з синьо-жовтими прапорами тримали плакати з гаслами «Ла Скала» не повинна сприяти путінській пропаганді» та «Зупиніть війни, зупиніть Росію, зупиніть Путіна».

 

«Ця демонстрація не проти культури, а проти пропаганди»,– пояснив один з організаторів української акції.

 

Гучне відкриття сезону «Ла Скали» відвідали президент Італії Серджо Маттарелла, прем’єрка Італії Джорджа Мелоні та президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

 

«Ми не повинні дозволити Путіну знищити Росію, цю чудову країну. Я вважаю, що російські композитори, такі, як Мусоргський чи Чайковський, і письменники, такі, як Толстой чи Достоєвський, є фантастичними»,– заявила на прем’єрі фон дер Ляєн.

 

Раніше стало відомо, що на тлі 10 місяця повномасштабної війни Росії проти України оперний театр "Ла Скала" вперше за 200 років вирішив відкрити сезон російською оперою "Борис Годунов" Мусоргського. У сезоні також заплановані інші вистави на твори російських композиторів: "Лускунчик" і "Лебедине озеро" Петра Чайковського та "Ромео і Джульєтта" Сергія Прокоф’єва.

 

Консул України в Мілані Андрій Картиш у листі до директора "Ла Скала" Домініка Меєра, мера Мілана Джузеппе Сала та губернатора Ломбардії Аттіліо Фонтана закликав переглянути репертуар театру та не відкривати сезон 7 грудня оперою "Борис Годунов", а також уникати російських постановок. Однак у відповідь Меєр заявив, що відкриття сезону російською оперою не буде сприянням російській пропаганді.

 

Як повідомляла УМ, Національна опера України відмовилася від творчості причетних до країни -агресорки митців.