Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо московського попівства в Україні

11:49, 02.12.2022
Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо московського попівства в Україні

Влада перевірить, як УПЦ МП користується державним майном на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. (Фото СБУ)

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО, яке передбачає, зокрема, й персональні санкції щодо деяких представників релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в російській федерації.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться в оприлюдненому указі президента України №820/2022 про рішення РНБО України від 1 грудня.

 

Зокрема,  Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

 

Глава держави того ж дня ввів його в дію.

 

Як зазначається в документі, РНБО ухвалила рішення після розгляду діяльності релігійних організацій на території України в умовах військової агресії росії і для забезпечення духовної незалежності, недопущення розколу у суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів України.

 

«Підтримати внесені Службою безпеки України пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

 

Застосувати персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до фізичних осіб згідно з додатком.

 

Кабінету міністрів разом зі Службою безпеки України та Національним банком України забезпечити реалізацію і моніторинг ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», - йдеться у рішенні Ради нацбезпеки і оборони.

 

Список підсанкційних осіб з числа духовенства УПЦ МП президент Зеленський пообіцяв оприлюднити згодом.

 

                                    Хто з ієрархів московської церкви в Україні потрапив під санкції РНБО? 

 

Також РНБО доручила Кабміну у двомісячний строк внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в російській федерації.

 

У цей же термін - за 2 місяці, уряд має забезпечити перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

 

Відтепер Кабмін має координувати роботу Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, а їй мають підпорядковуватися структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій, до повноважень яких належать питання реалізації права на свободу совісті і віросповідання, діяльності релігійних організацій.

 

Державній службі з етнополітики та свободи совісті доручено забезпечити у двомісячний строк проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української православної церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом, за необхідності вжити передбачених законом заходів.

 

Активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спеціальних служб у релігійному середовищі України доручено СБУ, поліції та іншим держорганам, до компетенції яких належать питання у сфері забезпечення національної безпеки.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні президент Зеленський повідомив, що Рада національної безпеки та оборони доручила Кабміну запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській Лаврі.

 

Нагадаємо, в останні тижні СБУ провела низку обшуків в установах УПЦ МП у Києві та багатьох областях. Вони пов’язані з пропагандою "русского міра" у церквах УПЦ МП. Кільком священнослужителям повідомили про підозри.

 

Наприклад, у жіночому монастирі на Закарпатті досі молилися за так званого московського патріарха Кирила Гундяєва.