Німецький Бундестаг визнав Голодомор геноцидом українського народу

00:08, 01.12.2022
Німецький Бундестаг визнав Голодомор геноцидом українського народу

Німеччина стала 19-ю державою, яка визнала Голодомор геноцидом українського народу. (facebook.com/UkraineMFA)

Німецький Бундестаг проголосував за резолюцію, якою офіційно визнає Голодомор 1932-1933 рр. геноцидом українського народу.

 

Резолюція була прийнята більшістю голосів, без підрахунку, шляхом підняття рук.

 

Як інформує Україна молода, голосування відбулося в середу, 30 листопада ввечері, передає МЗС України.

 

Рішення підтримали всі чотири демократичні фракції німецького парламенту – соціал-демократи, вільні демократи, Зелені та ХДС/ХСС. Тоді як ліві і Альтернатива для Німеччини утрималися

 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зауважив з цього приводу: «Визнання Німеччиною Голодомору геноцидом українського народу — це не просто історичне рішення. Це подія, про яку нам багато років казали: ніколи цього не буде. Просто тому, що не буде. Але принцип зовнішньої політики Президента Зеленського полягає в тому, що немає нічого неможливого.

 

Цей крок відновлює історичну справедливість та вшановує пам’ять мільйонів жертв геноциду, який Сталін і його поплічники вчинили проти нашого народу. Світ не зміг зупинити цей злочин тоді, але може хоча би зупинити російську брехню про нього зараз і назвати його тим, чим він був: геноцидом».

 

Президент України Володимир Зеленський подякував Німеччині за це історичне рішення.

 

«Бундестаг проголосував за резолюцію, яка визнає Голодомор геноцидом українського народу. Це рішення для справедливості, для правди. І це дуже важливий сигнал багатьом іншим країнам світу, що російському реваншизму не вдасться переписати історію.

 

Ще б одне рішення Німеччини, яке, безумовно, стане історичним, – передати Україні систему Patriot, – і пану канцлеру Шольцу, як і всьому поколінню сучасних німецьких політиків, дякуватимуть усі покоління українців», - заявив глава держави у відеозверненні.

 

Також на рішення Бундестагу в Телеграмі відреагував міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко:

 

«Визнання Голодомору геноцидом - це настання історичної справедливості та засвідчення наслідків злочинів. Сьогодні це надважливо в умовах нової геноцидальної війни в Європі».

 

                                    Українські дипломати у Бундестазі під час історичного рішення. 

 

Нагадаємо, проєкт під назвою «Голодомор в Україні: Згадка – Пам’ять – Застереження» подали спільно фракції урядової коаліції – Соціал-демократична, «Зелена» та Вільна демократична, а також найбільша опозиційна фракція – ХДС/ХСС.

 

«Від голоду та репресій постраждала вся Україна, а не лише її зерновиробничі регіони. З сьогоднішньої точки зору, історико-політична класифікація як геноцид очевидна. Німецький Бундестаг поділяє таку класифікацію», - йдеться у документі.

 

Резолюція Бундестагу наголошує, що примусовий голод також був спрямований на "політичне придушення української національної свідомості". Масові смерті від голоду не були наслідком неврожаю, а є відповідальністю політичного керівництва Радянського Союзу на чолі з Йосипом Сталіним. "Таким чином, Голодомор є злочином проти людства", - заявляють парламентарі.

 

"Голодомор припав на час наймасовіших злочинів проти людства на європейському континенті, жорстокість яких була немислимою до того часу. До них належать Голокост європейських євреїв в його історичній унікальності, воєнні злочини Вермахту і сплановане вбивство мільйонів невинних цивільних осіб в рамках расистської німецької війни на винищення на Сході, за які Німеччина несе історичну відповідальність", – йдеться у резолюції.

 

Депутати закликають федеральний уряд пам'ятати про жертв Голодомору та сприяти його міжнародному розголосу - наприклад, через освітні пропозиції. Уряд також має протидіяти "будь-яким спробам запуску односторонніх російських історичних наративів".

 

У Бундестазі під час голосування були присутні посол України в Німеччині Олексій Макеєв та колишній посол, а нині заступник глави МЗС Андрій Мельник.

 

У минулі роки МЗС Німеччини виступало проти визнання Голодомору геноцидом.

 

Нагадаємо, 24 листопада Верхня палата парламенту Ірландії, а також парламент Молдови визнали Голодомор геноцидом українського народу, а парламент Румунії визнав Голодомор злочином проти людства і українського народу.