Переосмислення жахів геноциду. В Одесі показують виставку «Голодомор очима українських художників»

30.11.2022
Переосмислення жахів геноциду. В Одесі показують виставку «Голодомор очима українських художників»

В Одесі представлені картини з приватної колекції Моргана Вільямса. (Фото надане авторкою.)

В Одеському художньому музеї відкрилась виставка «Голодомор очима українських художників» з приватної колекції голови Американсько-української ділової ради Моргана Вільямса.

 

Вона сформована з картин, зібраних з 1988 року, і дає можливість прослідкувати процес опрацювання цієї складної і трагічної теми художниками з різних регіонів нашої країни, зроблені у різних техніках.

 

Представлено понад пів сотні робіт таких художників, як: Микола Бондаренко, Віра Баринова-Кулеба, Нестор Кизенко, Ніна Марченко, Микола Шевцов, Володимир Куткін, Іван Новобранець, Ілько Мироненко та інші.


Трагедія Голодомору стала об’єктом навмисного замовчування та ідеологічного табу і мала піти в небуття.

 

Більшовицько-комуністична репресивна система працювала на те, щоб витравити у народу його історичну пам’ять.

 

Інформація про масштабне виморювання голодом українців уперто замовчувалась як під час самої трагедії, так і згодом.

 

Сама лише згадка про голод кваліфікувалася як контрреволюційна діяльність, а згодом як антирадянська агітація і пропаганда.

 

Але розвал Радянського Союзу, унезалежнення України прорвали завісу мовчання, і світ почув про цю страшну трагедію. А завдяки художнім проєктам світ може не лише почути, а й візуалізувати інформацію про неї.


Відкриваючи виставку, голова науково-експозиційного відділу Одеського художнього музею Кирило Ліпатов зазначив: «Якщо в 1980-х роках увага художників концентрувалась на критиці тоталітарного ладу, який призвів до голодомору в Україні, то уже в новітній час художники повернулися до осмислення локального досвіду трагедії».


«Художні твори на рівні емоцій звертаються до підсвідомості та передають жахи страшної трагедії українського народу, влаштованого совєтами 90 років тому. Впевнений, що незабаром, після Перемоги, відкриватимемо й виставку картин, присвячену пам’яті жертв і героїв сучасної російсько-української війни», — зазначив представник Міністерства закордонних справ України в Одесі Сергій Орлов.


Директор зі зв’язків з громадськістю Американсько-української ділової ради (USUBC), голова правління Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Марина Антонова розповіла, що «Морган Вільямс узнав від Джеймса Мейса про Голодомор в Україні — житниці Європи. Під враженням від почутого він почав збирати колекцію творів, присвячену цій трагедії. Для нього прин­циповим було, що всі роботи в його колекції були авторства українських  худож­ників.


Загалом нині колекція нараховує близько 450 робіт різного жанру — картини, плакати, гравюри, малюнки, графічні роботи. Всі вони виконані після 1988 року, тому що до 1988 року не можна було навіть згадувати про Голодомор. Ця виставка вже демонструвалась в Австралії, у парламенті Великої Британії, в Канаді й у Чикаго та Вашингтоні (США)».


Марина Антонова також повідомила, що 26 листопада, одночасно з Одеською виставкою, відкрилась виставка з колекції картин Моргана Вільямса у Ризі.


«Тема Голодомору важлива для розуміння історії України та процесів її формування. Наша відповідальність — передати ці знання молодому поколінню», — вказав доктор наук, декан факультету історії та філософії Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова, голова правління Одеської обласної організації Національної спілки краєзнавців України В’ячеслав Кушнір.


У день відкриття виставкового проєкту відбулася  кураторська екскурсія від Валерія Коршунова. Присутні мали змогу прослухати записи спогадів людей, які пережили Голодомор.

 

Зібрані шістдесятником, письменником Олексою Різниковим у книзі «Їдло-33. Словник Голодомору» (2003) емоційно-трагічні матеріали було озвучено журналістами «Суспільне UA: Одеса».


Виставка демонструватиметься в Одеському музеї до кінця нинішнього повномасштабно воєнного року.