В Україні розробили «олівець» для розмінування – Укроборонпром

13:19, 29.11.2022
В Україні розробили «олівець» для розмінування – Укроборонпром

Новий антимінний пристрій схожий на олівець дуже знадобиться нашим саперам, адже наразі заміновано понад 30 відсотків території України й на розмінування підуть роки. (Фото: Телеграм Укроборонпром)

Пристрій для безпечного розмінування територій, який візуально схожий на олівець створено на ДК «Укроборонпром».

 

Як інформує УМ, про це 29 листопада повідомила пресслужба державного концерну у Телеграмі.

 

«Фахівці одного з підприємств Укроборонпрому створили дослідний зразок виробу для пропалювання металу (ВПМ) SF-1, зовнішньо схожий на олівець. Завдяки його екзотермічній порошковій суміші він ефективно пропалює металеві оболонки вибухонебезпечних предметів, приміром, боєприпасів. Це спричиняє вигорання вибухової речовини», - йдеться в повідомленні.

 

Зазначається, що розробники вже працюють над технологією дистанційного використання ВПМ SF-1 за допомогою безпілотних літальних апаратів. Це підвищить якість розмінування та збереже життя людей. Пристрій є безпечним у використанні.

 

В ДК уточнили, що підприємство-розробник “олівця” є оператором протимінної діяльності в Україні та отримало сертифікат, який дає право здійснювати розмінування та інші операції з вибухонебезпечними предметами на території держави.

 

Додамо, що від початку широкомасштабного військового вторгнення російської федерації на території України знешкоджено 293 тис. 74 вибухонебезпечні предмети та 2 тис. 845 кг вибухової речовини, у тому числі 2 тис. 154 авіаційні бомби.

 

Як повідомляла УМ, «Укроборонпром» налагодив  виробництво 152-мм снарядів.