Президентка Угорщини Каталін Новак у Києві засудила путіна за війну

18:34, 26.11.2022
Президентка Угорщини Каталін Новак у Києві засудила путіна за війну

Президентка Угорщини Каталіна Новак під час першого Міжнародного установчого саміту International Summit оn Food Security в Києві. (Фото Офісу президента)

Президентка Угорщини Каталін Новак під час візиту до Києва засудила президента- диктатора рф за кровопролитну війну в Україні й підкреслила, що відповідальність його очевидна.

 

Як інформує Україна молода, про це вона сказала на брифінгу у Києві після саміту продовольчої безпеки.

 

Новак сказала, що в Угорщини є «150 тисяч причин зупинити цю війну і досягти миру».

 

«150 тисяч причин - це 150 тисяч угорців, які мешкають на Закарпатті на території України. Вже чимало етнічних угорців віддали своє життя за захист України. Відповідальність Владіміра Путіна за цю війну очевидна і угорці завжди і у всьому виступали проти цього страждання і кровопролиття. Ми є сусідами з Україною і наші сусіди можуть покладатися на нашу допомогу. Сусіди завжди залишатимуться сусідами»,- зазначила Новак. 

 

 

Вона засудила російську агресію та звернула увагу на те, що "війна в Україні є найбільш актуальним і важливим викликом у нашому регіоні". Новак підкреслила, що сторони мають повернутися за стіл переговорів, "мають бути відкриті дипломатичні канали, а кінцевою метою має бути досягнення справедливого миру".

 

«2022 рік був роком війни, давайте сподіватися, що 2023 рік стане роком відбудови та миру»,- додала президентка Угорщини, передає Офіс президента України у суботу. 

 

Новак також повідомила, що Угорщина профінансує транспортування 10 тисяч тонн зерна до Африки на суму 3,5 мільйона доларів у рамках "Зерно з України".

 

 

Як повідомляла УМ, на  зустрічі в Брюсселі Угорщина заявила міністрам фінансів країн ЄС, що не підтримає пакет допомоги Україні в розмірі 18 мільярдів євро наступного року.