Заява Люблінського трикутника: спільною метою світу має стати звільнення всієї України

13:24, 26.11.2022
Заява Люблінського трикутника: спільною метою світу має стати звільнення всієї України

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький та прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте під час зустрічі у Києві (Фото з відкритих джерел)

Україна, Польща і Литва закликали міжнародну спільноту визнати звільнення всієї України від російських окупантів спільною метою. За результатами зустрічі у рамках «Люблінського трикутника», яка відбулася в Києві, прем’єр-міністри країн — Денис Шмигаль, Матеуш Моравецький та Інгріда Шимоніте підписали спільну заяву.

 

Як інформує Україна молода, про це стало відомо із тексту спільної заяви.

 

Прем’єри "закликали міжнародну спільноту визначити відновлення територіальної цілісності України, звільнення всієї тимчасово окупованої території України чіткою спільною метою", йдеться в ухваленій заяві.

 

 

Після зустрічі з польським та литовською колегами глава уряду України Денис Шмигаль зазначив, що у спільній заяві, серед іншого, відзначено суттєвий внесок "Люблінського трикутника" у консолідацію міжнародної підтримки України, а також протидію агресивній політиці Росії, розслідування її воєнних злочинів та притягнення винних до відповідальності, а також необхідність подальшого посилення військової, фінансової та гуманітарної допомоги Україні.

 

 

Прем'єр України підкреслив, що 9 місяців війни довели наскільки важлива єдність народів України, Польщі та Литви.

 

 

«Сьогоднішня зустріч вкотре показала, що Україну, Литву та Польщу об'єднують спільні цілі, цінності, єдина позиція в оцінках загроз, а також спільне бачення щодо протистояння російській агресії та наближення нашої перемоги»,- наголосив Шмигаль.

 

За його словами, на зустрічі прем'єрами обговорювалося широке коло питань: гуманітарна, фінансова, економічна, енергетична політики.

 

 

Прем'єр наголосив, що також сторони обговорили пріоритетні питання, зокрема перемогу України у війні проти Росії.

 

Як повідомляла УМ, після прибуття до Києва прем’єр Польщі Матеуш Моравецький поклав квіти до Пам’ятника жертвам Голодомору.