Прем'єри України та Чехії домовились про нові санкції проти росії

19:03, 31.10.2022
Прем'єри України та Чехії домовились про нові санкції проти росії

Денис Шмигаль разом із своїм колегою із Чехії Петром Фіалою у Києві. (Фото Кабміну)

Сьогодні до України з робочим візитом прибув прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала. Разом із прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем вони обговорили нові санкції проти росії і підписали меморандуми.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив український прем’єр-міністр в Твіттері.

 

За його словами, уряди країн домовилися про вищезазначене під час перемовин. Меморандуми націлені на підтримку української економіки та мають поглиблювати двосторонній діалог між державами.

 

«У спільній заяві ми закликали до посилення санкційного тиску та підтримки України. Вдячний Чехії за готовність брати участь у відновленні України»,— написав Шмигаль.

 

Деталі щодо санкцій не оголошували.

 

Зазначимо, що Петр Фіала приїхав до Києва на тлі масованого обстрілу.

 

«Ми в Києві, який сьогодні вранці (31 жовтня)також зіткнувся з російським ракетним обстрілом. У нас є низка переговорів з українськими друзями. Я вірю, що вони принесуть конкретні результати. Українці воюють не лише за свою країну, а й за всю Європу. Наша підтримка має продовжуватись»,— заявив він.

 

Уряд Чехії надаватиме Україні $20 млн щорічно для допомоги у відновленні, на додаток до термінових програм та допомоги в рамках фондів ЄС.

 

Про це стало відомо після спільного засідання урядів України та Чехії у Києві.

 

Зокрема, ухвалена у вигляді документа спільна заява урядовців повідомляє Україну про те, що уряд Чехії ухвалив «Програму гуманітарної, стабілізаційної, реконструкції та економічної допомоги на 2023-2025 роки на суму майже 20 мільйонів доларів США щорічно, яка спрямована на відшкодування збитків від війни, допомогу внутрішньо переміщеним особам, розмінування територій та реконструкцію критичної інфраструктури».

 

Також Чехія має намір продовжити постачання в Україну зброї для опору агресії.

 

«Необхідно, щоби наша військова підтримка України і надалі тривала, щоби мужні українські захисники могли і надалі робити те, що вони роблять зараз»,- заявив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

 

«Але Україні потрібно набагато більше, і всього. Це особливо видно зараз, коли Росія намагається знищити енергетичну інфраструктуру України. Тому ми швидко відреагували на нагальні потреби України, і пропонуємо Україні 20 млн крон (близько 30 млн грн - ЄП) на закупівлю дизельних електрогенераторів»,— повідомив він.

 

Вранці 31 жовтня росіяни завдали чергового масованого удару по території України. Окупантипоцілили у десять областей та пошкодили 18 об´єктів критично #нфраструктури, здебільшого енергетичної.

 

30 жовтня десятки тисяч чехів вийшли на Вацлавську площу у Празі проти зростання популізму та екстремізму та на підтримку України. Акцію організував громадський рух Million Moments for Democracy.

 

Як повідомляла УМ, офіційна Прага має наміри долучитися до навчання українських військових на своїй території.

 

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний висловив подяку Польщі та Чехії за передані українським захисникам танки.