Ліз Трасс закликає Європу поставити хрест на російських енергоносіях

18:02, 07.10.2022
Ліз Трасс закликає Європу поставити хрест на російських енергоносіях

Трасс закликала Європу відмовитися від постачання енергоресурсів з Росії (facebook.com/LizTrussMP)

Прем'єр-міністр Британії Ліз Трасс закликала європейських лідерів об’єднатися і поставити хрест на російських енергоносіях.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Reuters.

 

На першому саміті Європейського політичного співтовариства уряд Британії наполягатиме на єдності з енергетичної безпеки та міграції. Ліз Трас закликала європейських лідерів припинити свою залежність від російських енергоносіїв, оскільки війна Росії проти України показала, наскільки Європа залежить від поставок з Росії.

 

«Путін сподівається, що зможе розділити нас у боротьбі за постачання енергоносіїв. Ми повинні показати йому, що він не правий»,– зазначила вона.

 

Ліз Трас попросила допомоги у Франції, Бельгії та Нідерландів, щоб запобігти відключенню світла взимку. Вона заявила, що Британія і сусідні держави мають взяти на себе зобов'язання тримати відкритими взимку підводні кабелі та трубопроводи, щоб "увімкнути світло на всьому континенті".

 

31 серпня "Газпром" призупинив постачання газу  в Європу по "Північному потоку-1". У компанії заявили, що на частинах трубопровідного компресора були виявлені витоки мастила, і обладнання довелося відключити до усунення витоку.

 

2 вересня російська газова компанія "Газпром" оголосила про повну зупинку  прокачування газу по трубопроводу "Північний потік-1" на невизначений термін.  

 

На тлі зупинки російського газопроводу "Північний потік" спотова ціна газу в Європі вранці 5 вересня підскочила на 30 %  майже до 2900 доларів за тисячу кубометрів. 6 вересня президент Франції Еммануель Макрон підтримав запропоновані Єврокомісією варіанти обмеження ціни на російський газ. 

 

26 вересня з'явилася інформація про витоки газу на «Північному потоці».  28 вересня 2022 року країни ЄС зажадали негайно обмежити ціну на газ.

 

1 жовтня стало відомо про те, що "Газпром" припинив поставки газу  в Італію, а також скоротив поставки газу в Молдову. 5 жовтня "Газпром" офіційно визнав падіння попиту на газ. 

 

Як повідомляла УМ, міністр закордонних справ Великої  Британії Джеймс Клеверлі заявив, що запровадження 92 санкцій стали відповіддю Британії на фіктивні референдуми, організовані росією в чотирьох регіонах України, що є порушенням міжнародного права.