Французька письменниця Енні Ерно отримала Нобелівську премію з літератури

14:39, 06.10.2022
Французька письменниця Енні Ерно отримала Нобелівську премію з літератури

Енні Ерно нагороджена Нобелівською премією (Фото з відкритих джерел)

«За сміливість і клінічну гостроту, з якою авторка розкриває коріння, відчуження і колективні обмеження особистої пам'яті» нагороджена Нобелівську премію з літератури 2022 року французька письменниця Енні Ерно.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють у Нобелівському комітеті.

 

«З великою сміливістю і клінічною гостротою Енні Ерно розкриває муки переживання класу, описуючи сором, приниження, заздрість або нездатність бачити, хто ти є, вона досягла чогось гідного захоплення»,– наголошують у Нобелівському комітеті.

 

Французька письменниця, яка також є професоркою літератури, народилася в 1940 році і виросла в невеликому містечку Івето в Нормандії. Батько й мати Енні походили із селян. Почали працювати на заводі, згодом відкрили продуктовий магазин і кафе. Про їхній шлях Ерно оповідає у своїх відвертих спогадах "Майдан" та "Жінка".

 

 

Енні Ерно називає письменництво "політичним актом, який відкриває очі на соціальну нерівність". Водночас мову вона називає "ножем", який розриває завіси уяви".

 

Нагадаємо, у 2020 році Нобелівську премію з літератури отримала американська поетеса Луїз Глюк "за ясний поетичний голос, який за допомогою суворої краси робить індивідуальне існування універсальним". 

 

А у 2021 році премію отримав Абдулразак Ґурна "за безкомпромісне та співчутливе занурення у наслідки колоніалізму та долю біженців у прірві між культурами та континентами".

 

Як повідомляла УМ, на Букерівську премію претендують шість  авторів  п’яти різних національностей і чотирьох континентів, з рівною часткою чоловіків і жінок у списку