росію викинули з Ради ІСАО

11:58, 04.10.2022
росію викинули з Ради ІСАО

На Асамблеї Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), яка у ці дні проходить в Монреалі, росія не набрала достатньої кількості голосів, щоб увійти до керівної ради

Росію виключили з Ради Міжнародної організації цивільної авіації (ІСАО).

 

Як інформує УМ, про це 4 жовтня повідомила посол України в Канаді Юлія Ковалів у Фейсбуці.

 

росія не змогла набрати 86 голосів, необхідних для того, щоб залишитися у керівній раді ICAO, до якої входить 36 країн – повідомило  агентство Reuters, Президент асамблеї та генеральний директор цивільної авіації Південної Африки Поппі Хоза назвала ситуацію безпрецедентною.

 

Раніше росія, разом із G7, Китаєм, Бразилією та Австралією, займала місце у Раді ICAO як «держава головного значення в авіаційному транспорті».

 

Після вторгнення військ росії в Україну 24 лютого Євросоюз закрив небо для російських літаків, заборонив постачати запчастини для них, техобслуговування, підтримку та страхування, а також зобовʼязав лізингові фірми повернути літаки, які були в оренді у російських перевізників. США теж наклали санкції на авіасектор рф.

 

У липні стало відомо, що авіакомпанії росії відмовляються повертати 435 літаків та авіазапчастини, які вони орендували в іноземних компаній. Ці літаки коштують мільярди доларів, тож лізингові компанії вже подали страхові претензії на суму $10 мільярдів.

 

Reuters із посиланням на джерела писало, що російські авіакомпанії, зокрема державна компанія «Аерофлот», розбирають літаки, щоб отримати запчастини, які вони більше не можуть купувати за кордоном через західні санкції.

 

Як повідомляла УМ, ремонтувати російські літаки та постачати комплектуючі погодилися в Ірані.