Скептики мають переглянути позицію щодо членства України в НАТО - Кулеба

20:13, 01.10.2022
Скептики мають переглянути позицію щодо членства України в НАТО - Кулеба

Дмитро Кулеба.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна розраховує на позитивну позицію тих членів НАТО, які раніше скептично ставилися до її вступу в Альянс, оскільки ситуація докорінно змінилась.

 

Як інформує Україна молода, про це він заявив в ефірі національного телемарафону «Єдині новини».

 

«Майбутнє євроатлантичного простору вирішується в Україні. Євроатлантична безпека неможлива без перемоги України»,- сказав Кулеба.

 

Він переконаний, що звернення України до НАТО змінює логіку та динаміку процесу євроатлантичної інтеграції України.

 

«Ситуація докорінно змінилася. І навіть держави, які все ще скептично налаштовані щодо членства України в НАТО, мають переглянути свою позицію за цих нових обставин»,- наголосив він.

 

Кулеба нагадав, що коли Україна раніше подала заявку на членство в Європейському Союзі, реакція деяких столиць, які були традиційно скептично налаштовані у цьому питанні, теж була вкрай стриманою.

 

«Але зрештою ця заявка змінила динаміку та логіку політичного процесу, і ми отримали статус кандидата на членство в ЄС. Нинішня заявка так само змінює логіку та динаміку процесу»,- зауважив він.

 

Кулеба зазначив, що зараз м’яч на полі НАТО, і якщо Альянс вирішить визначити список кроків, які Україні потрібно виконати, щоб успішно завершити процес інтеграції, наша держава готова їх виконати.  

 

Білий дім вважає, що питання членства України в Північноатлантичному Альянсі маєвирішуватися в «інший час»,  а наразі більш актуальним є надання їй підтримки для боротьби з російською агресією.

 

Генсек НАТО заявив, що Україна має право подати заявку на членство, але пріоритет зараз — допомога.

 

Як повідомляла УМ, першими підтримку членству України в Альянсі вже висловили держави Балтіії,  а також Канада.