Столтенберг та Блінкен ухильно відреагували на заявку України щодо членства в НАТО

22:32, 30.09.2022
Столтенберг та Блінкен ухильно відреагували на заявку України щодо членства в НАТО

Єнс Столтенберг сказав під час пресконференції (nato.int)

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг ухильно відреагував на заявку України щодо членства в Альянсі.

 

За його словами, рішення про членство будуть приймати всі 30 союзників Альянсу.

 

Як інформує Україна молода, про це Столтенберг сказав під час пресконференції 30 вересня, передає сайт НАТО. 

 

«Кожна демократія в Європі має право подати заявку на членство в НАТО. Ми поважаємо це право, і останні роки ми говорили, що двері Альянсу відкриті. Члени НАТО на саміті в Мадриді чітко заявили, що поважають право України обирати власне майбутнє», – сказав генсек НАТО.

 

І додав, що зараз Альянс фокусується на негайній підтримці України, щоб вона захищалася від брутального вторгнення росії. Також НАТО пильно стежить за тим, що робить росія.

 

«Ядерна риторика путіна — необачна. рф мусить розуміти, що ядерну війну виграти не можна. Для росії будуть дуже суттєві наслідки, якщо вона застосує ядерну зброю. Їй це чітко донесли. Тому ми надалі будемо підтримувати Україну», – сказав Столтенберг.

 

Він також закликав російського диктатора припинити війну. Оскільки саме він відповідальний за її розв’язання. На його думку, якщо росія припинить воювати, то буде мир, але якщо Україна припинить воювати, то перестане існувати як незалежна держава.

 

Генсек НАТО додав, що сьогоднішнє рішення про анексію українських територій нічого не змінило у природі російсько-української війни.

 

«Це вирішальний момент. Путін мобілізував більше сотні тисяч осіб до війська займається безрозсудним брязканням ядерною зброєю і тепер нелегально анексував значну частину України. Все це — найбільш серйозна ескалація з початку війни. Ніщо з цього не свідчить про силу, це свідчить про слабкість. Це визнання того, що війна йде не за планом і що путін повністю провалив свої стратегічні цілі», – стверджує Столтенберг.

 

Пізніше заявку України на вступ до НАТО за пришвидшеною процедурою також ухильно прокоментував і державний секретар США Ентоні Блінкен.

 

Зокрема, він зазначив, що Вашингтон продовжує підтримувати політику відкритих дверей НАТО.

 

«Можу тільки повторити, що двері НАТО залишаться відчиненими, зокрема і для України. Існує загальновідомий процес для країн, які прагнуть приєднатися до Альянсу. Цей процес Україна, як і інші країни, продовжує виконувати, якщо таке бажання мають Україна та український народ», – сказав пан Блінкен під час спільної пресконференції з міністеркою закордонних справ Канади Мелані Жолі у п’ятницю.

 

Раніше підтримку членству України в Альянсі вже висловили держави Балтії, а також Канада.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський оголосив про підписання Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу і закликав західних партнерів втілити підготовлені Україною пропозиції гарантій безпеки, викладені в Київському безпековому договорі (Kyiv Security Compact).